Reklama
Reklama

​Tak rybę po grecku przygotowuje Magda Gessler. Jest obłędnie pyszna

Jednym tradycyjnych dań, które pojawiają się na świątecznych stołach, jest ryba po grecku. Choć ze słoneczną Helladą ma on wspólną jedynie... nazwę. Baza większości przepisów jest podobna, ale mało który zawiera takie dodatki, jakie proponuje znana restauratorka. Poznaj przepis Magdy Gessler na rybę po grecku.

Składniki na rybę po grecku Magdy Gessler?

Do przygotowania ryby po grecku z przepisu Magdy Gessler będzie ci potrzebna:

  • 1 cukinia,
  • 1 kg dorsza, filet lub polędwica w wersji świeżej albo mrożonej,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2,5 szklanki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 cytryny na sok,
  • 3 bakłażany,
  • 4 papryki czerwone upieczone w piekarniku.
  • 6 średnich pomidorów,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • cebula do marynaty,
  • czosnek,
  • gałązki świeżej kolendry lub natki pietruszki,
  • mąka pszenna do panierowania,
  • połowa selera,
  • sól, pieprz, cukier

Jeśli lubisz mocniejsze i bardziej orientalne smaki, możesz opcjonalnie dodać kumin i ostrą paprykę w proszku.

Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Ryba po grecku Magdy Gessler — sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ryby i rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Dorsza pokrój na mniejsze kawałki, posól, skrop oliwą, obłóż plasterkami cebuli i odstaw do lodówki nawet na kilka godzin. Do naczynia żaroodpornego włóż umyte i pozbawione gałązek pomidory oraz pomidorki koktajlowe i bakłażana. Wstaw do piekarnika i piecz, aż skórka pomidorów zacznie się rumienić, a nawet lekko przypalać. Obierz marchewki, pietruszki oraz seler i zetrzyj na tarce. W mniejszym naczyniu żaroodpornym wymieszaj olej rzepakowy z oliwą, dodaj kilka główek czosnku i upiecz. Wyjmij czosnek i odstaw, a tłuszcz zostaw do smażenia ryby.

Sprawdź również: Już nie smażę naleśników do krokietów. Zastępuję je tym i mam danie w kilkanaście minut

Kawałki dorsza wyjmij z lodówki, delikatnie obtocz w mące i smaż na tłuszczu pozostałym z pieczenia czosnku. Podsmaż startą marchew, pietruszkę i seler. Dodaj upieczonego i pokrojonego na kawałki bakłażana oraz pomidory (nie wkładaj pomidorków koktajlowych). Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i solą. W osobnej misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z sokiem z cytryny i zalej tą mieszanką warzywa. Na patelni grillowej ugrilluj pokrojoną w plasterki cukinię.

Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

W naczyniu żaroodpornym układaj na zmianę warstwy ryby oraz sosu warzywnego. Ostatnia powinna być właśnie warstwa sosu. Rybę po grecku z przepisu  Magdy Gessler udekoruj grillowaną cukinię i pomidorkami koktajlowymi. Wstaw do piekarnika na 40 minut. To danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na końcu możesz je jeszcze posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy