Reklama
Reklama

​Tak miękkiego mięsa jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, że dodasz do gulaszu 3 łyżki tego składnika

Miękkie, rozpływające się w ustach mięso to podstawa idealnego gulaszu, a także wielu innych potraw mięsnych. Jednak długie duszenie nie zawsze będzie rozwiązaniem, które doprowadzi nas do uzyskania odpowiedniej struktury mięsa. Poznaj ten jeden składnik, który sprawi, że twój gulasz, i każde inne mięso, będzie idealnie kruche.

Jakie mięso wybrać na gulasz?

Gulasz to tradycyjne danie kuchni środkowoeuropejskiej, szczególnie popularne na Węgrzech, ale również cenione w Polsce, Słowacji i Czechach. Jest to pożywne danie jednogarnkowe składające się głównie z mięsa i warzyw oraz doprawiane papryką, która nadaje mu charakterystyczny smak. Wśród dodawanych do gulaszu warzyw znajdziemy cebulę, paprykę, pomidory, a nawet ziemniaki, z kolei najważniejsze przyprawy w gulaszu to papryka, kminek, czosnek i majeranek. Należy jednak pamiętać, że najważniejszym elementem tego dania jest mięso.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Zatem jakie mięso wybrać do gulaszu? Najczęściej jest to wołowina, ale zdarza się również, że wykorzystywana do niego jest wieprzowina lub drób, a nawet jagnięcina. Jeśli zdecydujemy się na gulasz wołowy, najlepiej będzie postawić na łopatkę, mostek, pręgę lub udziec, z kolei z mięsa wieprzowego najlepiej nadającego się na gulasz, najlepiej postawić na łopatkę lub szynkę. Niektórzy przygotowują również gulasz z podrobów drobiowych, np. serc, wątróbek lub żołądków. Mogą one być dodatkiem do innego mięsa lub bazą gulaszu.

Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Dodaj 3 łyżki do gulaszu, a mięso będzie idealnie miękkie

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na przygotowanie gulaszu z drobiu, wołowiny czy wieprzowiny, musimy zadbać, by nasze mięso było rozpływające się w ustach. W tym celu nie tylko trzeba je odpowiednio przyrządzić, ale także doprawić. Najlepiej w tym celu wykorzystać kwas, który zetnie białko, co nie pozwoli sokom wypłynąć z mięsa i sprawi, że będzie idealnie miękkie. Sposób jest niezwykle prosty — na rozgrzaną patelnię dodajemy mięso i podsmażamy z obu stron. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i czekamy, aż zapach octu przestanie być wyczuwalny. I gotowe!

Zobacz też:

Myślisz, że kupujesz dobrej jakości oliwę? Ten test wszystko wyjaśni

​Gdy nie mam czasu, robię zupę piętnastominutową. Najlepszy szybki obiad dla całej rodziny

Jesz je wieczorem? Nie dziw się, że nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | obiady domowe | przepisy