Reklama
Reklama

Tak kruche ciasto robią cukiernicy. Wychodzi idealne dzięki temu dodatkowi

Trwa sezon na jesienne wypieki z gruszkami, jabłkami, brzoskwiniami i śliwkami. Wiele osób uwielbia takie desery na kruchym cieście. Co zrobić, żeby wyszło delikatne, maślane i nie nasiąkało sokiem z owoców? Cukiernicy mają na to radę.

Na pierwszy rzut oka przygotowanie kruchego ciasta jest proste. Wystarczy połączyć kilka składników bez użycia miksera. Trzeba jednak stosować pewne zasady, żeby uzyskać perfekcyjną strukturę i smak. Wtedy będzie megakruche, rozpływające się w ustach. Częstym problemem jest nasiąkanie spodu sokiem z owoców. Na to wszystko mamy radę. Z pomocą przychodzi...ocet jabłkowy

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Pamiętaj o tych zasadach

Masło na kruche ciasto powinno być zimne. Nie dotykajmy go ciepłymi dłońmi. Zamiast tego zetrzyjmy je na tarce lub posiekajmy nożem, mieszając z suchymi składnikami. 

Po połączeniu wszystkich składników zagniatajmy krótko ciasto. Przez długie wyrabianie dojdzie do rozwoju glutenu, przez co spód będzie gumowaty. 

Zagniecioną kulę musimy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, dzięki czemu ciasto stanie się kruche. Polecamy jego ponowne schłodzenie po oblepieniu nim blachy

Przy robieniu kruchego ciasta z owocami, warto podpiec sam spód w piekarniku. Dodatkowo polecamy jego obsypanie kaszą manną. Wówczas nie nasiąknie sokiem. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Clafoutis ze śliwkami - składniki, przepis, propozycje podania

Trik cukierników z octem jabłkowym

Cukiernicy od lat dodają ocet jabłkowy do kruchego ciasta. Ten kwaśny produkt sprawia, że staje się niesamowicie delikatne, ponieważ zostaje zahamowany rozwój glutenu. 

Po zastosowaniu octu jabłkowego kruche ciasto nie wyjdzie gumowate nawet przy dłuższym zagniataniu. Poza tym nie zrobi się twarde jak podeszwa, gdy położymy na nie owoce. 

Pamiętajmy jednak, żeby był to ocet jabłkowy, a nie spirytusowy czy winny. Ten składnik ma delikatny posmak, który dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Idealnie pasuje zwłaszcza do szarlotki

Przepis na kruche ciasto z octem jabłkowym

Składniki:

  • 225 g masła;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 szklanka kostek lodu;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego;
  • 2/3 szklanki zimnej wody;
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Żeby zrobić kruche ciasto na początek siekamy masło z mąką, cukrem i szczyptą soli do momentu, aż powstanie kruszonka. W osobnym naczyniu łączymy wodę i ocet jabłkowy, dorzucamy też kostki lodu. Stopniowo wlewamy mieszankę do suchych składników i zagniatamy całość tak, żeby uzyskać jednolitą masę. 

Tak przygotowane kruche ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie chłodzimy spód przez 20 minut. 

Po wyjęciu nakłuwamy go widelcem i standardowo podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. 

Zobacz też:

Makaron skleja się w czasie gotowania? Zamiast wlewać olej do garnka, zrób to

Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki

​Farsz wypływa z pierogów z owocami? Moja babcia ma na to niezawodny sposób

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta