Ta zupa pomidorowa smakuje jak wakacje u babci. To dzięki nietypowemu dodatkowi
W dzieciństwie często spędzaliśmy wakacje u babci. Jej dania zachwycały prostotą i wyjątkowym smakiem. Tak też było z zupą pomidorową - aromatyczną, aksamitną i lekko słodką, czyli taką, jak zawsze lubiliśmy. Można wydobyć z niej głębię smaku dzięki jednemu nietypowemu składnikowi.
Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych zup polskiej kuchni. W poniedziałek była obowiązkowym daniem u babci. Obecnie możemy podkręcić jej smak różnymi dodatkami, żeby jak najbardziej przypominała babciną zupę. Tym razem skupimy się na wydobyciu z niej lekkiej słodyczy. Warto dodać do wywaru...cukier brzozowy.
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, jest zdrowszą alternatywą dla klasycznego słodziła, a więc dla cukru białego. Właśnie dlatego warto dodać go do zupy pomidorowej, jednak nie możemy przesadzić z jego ilością. Wystarczą 2 łyżeczki na 1 l bulionu.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pomidorówki z cukrem brzozowym? Oto lista:
- 1 l bulionu;
- 400 g pomidorów;
- 300 g warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por);
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżeczki cukru brzozowego;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Na początek zagotowujemy bulion w garnku. Potem obieramy mieszane warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Całość gotujemy przez około 25 minut do momentu, aż zrobią się miękkie.
W kolejnym kroku dorzucamy uprzednio sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy też koncentrat pomidorowy i gotujemy wywar jeszcze przez 10 minut.
Następnie doprawiamy zupę pomidorową ksylitolem, solą i pieprzem. Możemy zblendować ją na gładki krem, jeśli lubimy kremową konsystencję.
Na koniec hartujemy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej pomidorówki, wlewamy ją do garnka i całość mieszamy.
Do pomidorówki można dodać jeszcze garść suszonej żurawiny. Słodko-kwaśny smak tych owoców idealnie dopełni słodycz pomidorów. Zupa zyska cierpką nutę.
Innym, nietypowym dodatkiem jest majonez. Wystarczą 2 łyżki produktu, aby zupa stała się wyrazista i kremowa.
Niektórzy dodają do niej starty na tarce i przesmażony imbir. To idealna opcja na przeziębienie lub chłodniejsze dni.
Zobacz też:
O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy
To najsłodsza odmiana pomidorów. Są jędrne i soczyste, ale mało kto je zna
Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy