Reklama
Reklama

Ta zupa pomidorowa smakuje jak wakacje u babci. To dzięki nietypowemu dodatkowi

W dzieciństwie często spędzaliśmy wakacje u babci. Jej dania zachwycały prostotą i wyjątkowym smakiem. Tak też było z zupą pomidorową - aromatyczną, aksamitną i lekko słodką, czyli taką, jak zawsze lubiliśmy. Można wydobyć z niej głębię smaku dzięki jednemu nietypowemu składnikowi.

Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych zup polskiej kuchni. W poniedziałek była obowiązkowym daniem u babci. Obecnie możemy podkręcić jej smak różnymi dodatkami, żeby jak najbardziej przypominała babciną zupę. Tym razem skupimy się na wydobyciu z niej lekkiej słodyczy. Warto dodać do wywaru...cukier brzozowy. 

Składniki na zupę pomidorową z cukrem brzozowym

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, jest zdrowszą alternatywą dla klasycznego słodziła, a więc dla cukru białego. Właśnie dlatego warto dodać go do zupy pomidorowej, jednak nie możemy przesadzić z jego ilością. Wystarczą 2 łyżeczki na 1 l bulionu. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pomidorówki z cukrem brzozowym? Oto lista:

  • 1 l bulionu;
  • 400 g pomidorów;
  • 300 g warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por);
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.;
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przepis na zupę pomidorową z ksylitolem

Na początek zagotowujemy bulion w garnku. Potem obieramy mieszane warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Całość gotujemy przez około 25 minut do momentu, aż zrobią się miękkie. 

W kolejnym kroku dorzucamy uprzednio sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy też koncentrat pomidorowy i gotujemy wywar jeszcze przez 10 minut. 

Następnie doprawiamy zupę pomidorową ksylitolem, solą i pieprzem. Możemy zblendować ją na gładki krem, jeśli lubimy kremową konsystencję. 

Na koniec hartujemy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej pomidorówki, wlewamy ją do garnka i całość mieszamy. 

Co jeszcze można dodać do pomidorówki?

Do pomidorówki można dodać jeszcze garść suszonej żurawiny. Słodko-kwaśny smak tych owoców idealnie dopełni słodycz pomidorów. Zupa zyska cierpką nutę.

Innym, nietypowym dodatkiem jest majonez. Wystarczą 2 łyżki produktu, aby zupa stała się wyrazista i kremowa. 

Niektórzy dodają do niej starty na tarce i przesmażony imbir. To idealna opcja na przeziębienie lub chłodniejsze dni. 

Zobacz też:

O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy

To najsłodsza odmiana pomidorów. Są jędrne i soczyste, ale mało kto je zna

Taką sałatkę z cukinii robi siostra Anastazja. Zdziwisz się, ale może stać wiele miesięcy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa