Reklama
Reklama

Ta wigilijna potrawa zaskakuje. Jest lekka jak chmurka i niezwykle smaczna

Świąteczne zwyczaje potrafią zaskakiwać, zwłaszcza gdy zagłębimy się w regionalne tradycje. W jednym z zakątków Polski na wigilijnym stole pojawia się potrawa, której mało kto by się spodziewał. Delikatna słodycz i wyjątkowa lekkość tego przysmaku sprawiają, że trudno przejść obok niego obojętnie. Odkryj, jak przyrządzić to danie.

Bożonarodzeniowe tradycje bywają różne, tak samo, jak potrawy, które stawiamy na wigilijnym stole. W pewnym regionie króluje przysmak, który jest mięciutki i idealnie słodki, a jego aromat roznosi się po całym domu. Choć dla niektórych jest zaskoczeniem, to świąteczne danie ma długą historię. Sprawdź, jak ją zrobić.

Jaki przysmak wigilijny zaskakuje wiele osób? Króluje on w tym regionie

Na Podlasiu jest pewna tradycyjna wigilijna potrawa, która budzi zdziwienie u niektórych. Mowa o puszystych i lekkich jak chmurkach racuchach. Podaje się je zazwyczaj bez żadnych dodatków w postaci owoców, a jedynie oprószone cukrem pudrem. Jest to danie obecne tam od wielu pokoleń.

Chcąc je przyrządzić, warto pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że wyjdą one idealne. Przede wszystkim musimy zadbać o to, aby drożdże rozpuszczać w ciepłym mleku, ponieważ temperatura płynu ma ogromne znaczenie. Zbyt gorące mleko zaburzy działanie drożdży, a za zimne sprawi, że masa na racuchy nie wyrośnie tak, jak powinna.

Dodatkowo pamiętajmy, by ciasto wyrastało w ciepłym miejscu i nie stało tam, gdzie mogą pojawić się przeciągi. Istotne jest również to, aby smażyć racuchy na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ma to wpływ na ich chrupkość.

Jak zrobić racuchy na Wigilię? Z tego przepisu wychodzą smaczne i puszyste

Przygotowanie domowych racuchów na Wigilię nie jest trudne. Warto więc zrobić w tym roku tę wyjątkową potrawę i zachwycić jej niezwykłym smakiem całą rodzinę. Oto co potrzebujemy do zrobienia idealnych racuchów wigilijnych:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 białka,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 2 żółtka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżkę cukru,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 50 g miękkiego masła.

Czytaj również: Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę

Na początek podgrzewamy nasze mleko, by było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszając, aż nie będzie grudek. Następnie w dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól i wlewamy do niej mleko z drożdżami. Mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gęste i gładkie. W przypadku, gdy jest za rzadkie, dodajmy do niego 1-2 łyżki mąki, a jeśli jest zbyt gęste 1-2 łyżki mleka.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby masa podwoiła swoją objętość. Kolejnym krokiem jest ubicie żółtek z cukrem. Dodajemy je do wyrośniętego wstępnie ciasta i delikatnie łączymy składniki. Dorzucamy również masło i wyrabiamy całość za pomocą ręki lub miksera z hakiem. 

Następnie ubijamy pianę z białek i także dodajemy ją do ciasta. Przykrywamy ponownie je ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy racuchy z obu stron, aż będą złociste.

Zobacz też:

Wrzucam to do kompotu z suszu. Jest tak smaczny, że brakuje szklanek na dokładki

Wcale nie z białek. Tak zrobisz idealny lukier do pierniczków

Babcia zdradziła mi sekret idealnego barszczu. Jeden dodatek zmienia wszystko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta