Reklama
Reklama

Ta surówka z sałaty nie ma sobie równych. Przepis od siostry Anastazji

Wiosna to czas, kiedy przygotowujemy lekkie dania, dorzucając do nich zdrowe, zielone dodatki. Ostatnio siostra Anastazja podzieliła się przepisem na wiosenną surówkę do obiadu. Do sałaty dodała nietypowy składnik, dzięki czemu zielenina zyskała nowy, lepszy smak.

Siostra Anastazja zachwyca przepisami zarówno na słodkie, jak i wytrawne dania. Tym razem podała przepis na wiosenną surówkę, którą robi się szybko, w łatwy sposób, łącząc sezonowe składniki.

Siostra Anastazja połączyła sałatę z cykorią. Takie połączenie może wydawać się dość dziwne, jednak te składniki naprawdę do siebie pasują. Wiosenną surówkę możemy podawać do obiadu, kolacji, a nawet jeść jako przekąskę na lunch. Przedstawiamy przepis na sezonową surówkę

Jakich składników potrzebujemy do surówki siostry Anastazji?

Nietypowym składnikiem w surówce siostry Anastazji jest cykoria. To zapomniane warzywo ma charakterystyczny, słodko-gorzki smak. Warto je jeść, ponieważ dostarcza witaminę C, B1 oraz B2, a także minerały tj. magnez, żelazo, potas, sód oraz mangan. Ponadto dobrze wpływa na układ pokarmowy i pracę nerek. Zalecamy spożywanie cykorii szczególnie osobom z wysokim cholesterolem i cukrzycą

Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia surówki z cykorią siostry Anastazji? Oto dokładna lista:

  • mała główka sałaty;
  • 4 cykorie;
  • 2 jaja;
  • 1 winne jabłko;
  • puszka kukurydzy;
  • 1/2 pęczka szczypiorku;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Jak zrobić wiosenną surówkę z cykorią? Przepis siostry Anastazji

Według przepisu siostry Anastazji na początek musimy rozdrobnić sałatę i wyczyścić cykorie. Usuwamy z nich także grubsze końcówki, które są twarde i bardzo gorzkie, tak więc nie nadają się do zjedzenia. 

W kolejnym kroku gotujemy jajka i kroimy je w kostkę. Jabłka również kroimy i skrapiamy je sokiem z cytryny. Z kolei szczypiorek drobno siekamy, a kukurydzę odsączamy z nadmiaru wody

Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą i dodajemy do nich sok z cytryny, oliwę i musztardę. Całość dokładnie mieszamy i już mamy gotową surówkę do obiadu. 

Zobacz też:

W ten sposób szybko zamarynujesz mięso na grilla. Będzie kruche i aromatyczne

Kupujesz masło bez laktozy? Katarzyna Bosacka nie ma dla ciebie dobrych wiadomości

Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | zdrowe żywienie