Reklama
Reklama

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Na długo przed tym, zanim królem wigilijnego stołu został karp, w polskich domach królowała zupełnie inna ryba. Była ważnym elementem kuchni staropolskiej, szczególnie w święta, a szlachta nie wyobrażała sobie wieczerzy bez jej obecności. Dziś jemy ją rzadko, a niesłusznie, bo to chudsza, delikatniejsza i mniej oścista alternatywa dla tłustych gatunków.

Wigilijny karp zaczął pojawiać się na świątecznym stole dopiero w PRL-u. Wcześniej prym wiodły inne ryby, wśród których był m.in. szczupak. To właśnie ten gatunek królował na stołach szlachty i bogatego mieszczaństwa. 

Dawniej świadczył o statusie rodziny, jednak dziś prawie już nikt po niego nie sięga. To błąd, bo szczupak jest jedną z najzdrowszych ryb. Ma także czyste, białe i pozbawione mulistego posmaku mięso i mniej ości od karpia.

Dlaczego warto jeść szczupaka? Jest sycący, zdrowy i sprzyja odchudzaniu

Szczupak jest rybą zdrową i bezpieczną dla osób na redukcji, ponieważ jest sycący, ma niską zawartość tłuszczu i niewielką kaloryczność - tylko 96 kcal w 100 g. Wyróżnia się też dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka, fosforu, potasu czy witamin z grupy B

Jego dużą zaletą jest także specyficzna budowa. Ma mało drobnych ości, a więcej dużych, które nietrudno zauważyć i usunąć. Dzięki temu jego jedzenie jest po prostu łatwiejsze.

Na co pomaga jedzenie szczupaka? Warto jeść go nie tylko od święta, ponieważ wspiera odchudzanie i może stanowić dobre uzupełnienie lekkostrawnej diety. Nie obciąża układu trawiennego.

Za to wzmacnia mięśnie, kości oraz zęby, a także pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Szczupak wspiera również prawidłową pracę serca i może korzystnie wpływać na odporność organizmu.

Jak przygotować szczupaka wigilijnego? Prosty przepis, który zachwyci rodzinę

Szczupak na wigilii na pewno zaskoczy gości, którzy będą zachwyceni jego czystym, białym i pozbawionym mulistego posmaku mięsa, (co często zniechęca ludzi do spożywania karpia).

Składniki

  • szczupak - 1 ryba (w formie dzwonków/ filetów)
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • liście laurowe - 2-3 sztuki
  • ziele angielskie - 4-5 sztuk
  • sól - wedle uznania
  • sok z cytryny - wedle uznania

Przygotowanie ryby zajmie ci około 20 minut. Do średniego garnka włóż marchewkę, cebulę oraz przyprawy. Zalej składniki wodą i gotuj je przez 10 minut. Później dorzuć do środka szczupaka, lekko osól rybę i gotuj ją na małym ogniu przez kolejne 10 minut. 

Wyjmij rybę i skrop ją sokiem z cytryny. Podaj z gotowaną marchewką i ziemniakami, albo z ulubioną świąteczną sałatką jarzynową. Jeśli masz czas i ochotę dłużej posiedzieć w kuchni, szczupaka możesz także podawać w galarecie.

Zobacz też:

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

Tę świąteczną przekąskę uwielbiają wszystkie dzieci. Zrobisz ją w kilka chwil

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | święta | przepisy