Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku
Na długo przed tym, zanim królem wigilijnego stołu został karp, w polskich domach królowała zupełnie inna ryba. Była ważnym elementem kuchni staropolskiej, szczególnie w święta, a szlachta nie wyobrażała sobie wieczerzy bez jej obecności. Dziś jemy ją rzadko, a niesłusznie, bo to chudsza, delikatniejsza i mniej oścista alternatywa dla tłustych gatunków.
Wigilijny karp zaczął pojawiać się na świątecznym stole dopiero w PRL-u. Wcześniej prym wiodły inne ryby, wśród których był m.in. szczupak. To właśnie ten gatunek królował na stołach szlachty i bogatego mieszczaństwa.
Dawniej świadczył o statusie rodziny, jednak dziś prawie już nikt po niego nie sięga. To błąd, bo szczupak jest jedną z najzdrowszych ryb. Ma także czyste, białe i pozbawione mulistego posmaku mięso i mniej ości od karpia.
Szczupak jest rybą zdrową i bezpieczną dla osób na redukcji, ponieważ jest sycący, ma niską zawartość tłuszczu i niewielką kaloryczność - tylko 96 kcal w 100 g. Wyróżnia się też dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka, fosforu, potasu czy witamin z grupy B.
Jego dużą zaletą jest także specyficzna budowa. Ma mało drobnych ości, a więcej dużych, które nietrudno zauważyć i usunąć. Dzięki temu jego jedzenie jest po prostu łatwiejsze.
Na co pomaga jedzenie szczupaka? Warto jeść go nie tylko od święta, ponieważ wspiera odchudzanie i może stanowić dobre uzupełnienie lekkostrawnej diety. Nie obciąża układu trawiennego.
Za to wzmacnia mięśnie, kości oraz zęby, a także pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Szczupak wspiera również prawidłową pracę serca i może korzystnie wpływać na odporność organizmu.
Szczupak na wigilii na pewno zaskoczy gości, którzy będą zachwyceni jego czystym, białym i pozbawionym mulistego posmaku mięsa, (co często zniechęca ludzi do spożywania karpia).
Składniki
- szczupak - 1 ryba (w formie dzwonków/ filetów)
- marchewka - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- liście laurowe - 2-3 sztuki
- ziele angielskie - 4-5 sztuk
- sól - wedle uznania
- sok z cytryny - wedle uznania
Przygotowanie ryby zajmie ci około 20 minut. Do średniego garnka włóż marchewkę, cebulę oraz przyprawy. Zalej składniki wodą i gotuj je przez 10 minut. Później dorzuć do środka szczupaka, lekko osól rybę i gotuj ją na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Wyjmij rybę i skrop ją sokiem z cytryny. Podaj z gotowaną marchewką i ziemniakami, albo z ulubioną świąteczną sałatką jarzynową. Jeśli masz czas i ochotę dłużej posiedzieć w kuchni, szczupaka możesz także podawać w galarecie.
Zobacz też:
Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje
Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie
Tę świąteczną przekąskę uwielbiają wszystkie dzieci. Zrobisz ją w kilka chwil