Szybkie i chrupiące faworki. Robione w ten sposób mają mniej kalorii
Okres karnawału to przede wszystkim czas przygotowywania przekąsek — zarówno tych słonych, jak i słodkich. Na karnawałowych prywatkach i imprezach najlepiej sprawdzą się monoporcje, a jednym z najlepszych przykładów są... faworki z air fryera. Jednak czy ktokolwiek zdołał poprzestać na jednym chruściku?
Chruściki są klasycznym ciastem karnawałowym. Znane są w Polsce, ale także na Litwie i w NIemczech. Przygotowane ze zbijanego ciasta i smażone w głębokim tłuszczu kokardki podawane są jedynie posypane cukrem pudrem. Przede wszystkim ich obróbka termiczna sprawia, że są wysokokaloryczne. Do przygotowania faworków z air fryera, które są znacznie mniej tłuste, potrzebujesz:
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 g masła,
- 250 g śmietany 18%,
- 500 g mąki,
- szczypta soli.
Jeśli obawiasz się, że chruściki we frytkownicy beztłuszczowej zbyt mocno się przypieką, możesz symbolicznie posmarować ich wierzch olejem.
Sprawdź również: Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych
Do miski wsyp cukier puder, dodaj masło, śmietanę, mąkę i sól. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto na faworki przełóż na blat lub stolnicę (możesz je podzielić na dwa lub trzy mniejsze części) i każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wykrój z niego szerokie paski, podziel je na mniejsze części, a na środku każdej zrób nacięcie. Weź jeden koniec ciasta, przełóż przez środek, tworząc supełek. Chruściki ułóż w air fryerze i piecz przez 8 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Faworki z air fryera nie różnią się wyglądem od tych klasycznych, są kruche, lekkie i chrupiące.
Zobacz też:
Szybka chałka bez wyrabiania ciasta. Podana z konfiturą zachwyci rodzinę
To ciasto było prawdziwym hitem w PRL-u. Nie mogło zabraknąć go na rodzinnych spotkaniach
Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste