Szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotujesz w kilka minut, a wystarczy na kilka dni
Przepis na szybki i pożywny obiad często okazuje się wybawieniem dla osób mających napięty grafik. Szczególnie warta uwagi jest receptura na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym, serem, cebulą i marchewką. To doskonała propozycja dla fanów warzyw i mielonej wieprzowiny. Jak się za to zabrać? Sprawdź nasz przepis!
Wiele osób, które chcą zrobić w krótkim czasie obiad dla całej rodziny, może zastanawiać się nad wyborem odpowiedniego przepisu. Jednym z nich jest receptura na faszerowaną paprykę. Danie przygotowuje się szybko i nie jest zbyt skomplikowane, a zatem z jego ugotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Wystarczy niespełna godzina, by przyrządzić obiad na kilka dni.
Faszerowana papryka to pożywny i smaczny posiłek, który dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, A oraz E. Co więcej, przygotowane faszerowane papryki można bez przeszkód schować do lodówki i podgrzać następnego dnia.
Składniki na faszerowaną paprykę są łatwo dostępne w każdym sklepie. Kupując wieprzowe mięso mielone, warto wybrać te z łopatki bądź z szynki. Co będzie potrzebne do przygotowania posiłku? Poniżej lista składników:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego;
- 250 g startego sera gouda;
- 5 dużych papryk czerwonych;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 marchewki;
- oregano;
- czerwona papryka w proszku;
- sól;
- pieprz;
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, każdą z nich przetnij wzdłuż na pół i środek dokładnie oczyść z gniazda nasiennego. Rozmieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pokrój cebulę i marchew w drobną kostkę. Wrzuć je na patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia. Podsmażaj przez około 3-4 minuty, a po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Po chwili wrzuć mięso na patelnię. Dopraw całość łyżeczką czerwonej papryki i łyżeczką oregano. Dodaj sól i pieprz według uznania.
- Gdy mięso się usmaży, zdejmij patelnię z palnika i za pomocą drewnianej łyżki nafaszeruj nim połówki papryk rozmieszczone na blaszce.
- Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij papryki, obsyp je z wierzchu startym serem gouda, a następnie piecz jeszcze przez około 10-12 minut.
- Po tym czasie faszerowane papryki będą gotowe do podania.
Faszerowane papryki można podawać z dodatkiem świeżej sałaty lub rukoli. Rewelacyjnie smakują również z sosem czosnkowym bądź pomidorowym. W przyszłości możesz również wypróbować inną recepturę na warzywo z dodatkiem mięsa mielonego, np. przepis na faszerowaną cukinię.
Zobacz też:
Wieczorem zmieszaj 2 składniki, rano zjedz najzdrowsze śniadanie świata
Tanioszki, czyli placki z resztek po obiedzie. Zachwycą smakiem całą rodzinę
Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu