Reklama
Reklama

Szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotujesz w kilka minut, a wystarczy na kilka dni

Przepis na szybki i pożywny obiad często okazuje się wybawieniem dla osób mających napięty grafik. Szczególnie warta uwagi jest receptura na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym, serem, cebulą i marchewką. To doskonała propozycja dla fanów warzyw i mielonej wieprzowiny. Jak się za to zabrać? Sprawdź nasz przepis!

Faszerowana papryka – idealny pomysł na szybki obiad

Wiele osób, które chcą zrobić w krótkim czasie obiad dla całej rodziny, może zastanawiać się nad wyborem odpowiedniego przepisu. Jednym z nich jest receptura na faszerowaną paprykę. Danie przygotowuje się szybko i nie jest zbyt skomplikowane, a zatem z jego ugotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Wystarczy niespełna godzina, by przyrządzić obiad na kilka dni.

Faszerowana papryka to pożywny i smaczny posiłek, który dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, A oraz E. Co więcej, przygotowane faszerowane papryki można bez przeszkód schować do lodówki i podgrzać następnego dnia.

Przepis na faszerowaną paprykę

Składniki na faszerowaną paprykę są łatwo dostępne w każdym sklepie. Kupując wieprzowe mięso mielone, warto wybrać te z łopatki bądź z szynki. Co będzie potrzebne do przygotowania posiłku? Poniżej lista składników: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego; 
  • 250 g startego sera gouda; 
  • 5 dużych papryk czerwonych; 
  • 1 cebula; 
  • 1 ząbek czosnku; 
  • 2 marchewki; 
  • oregano; 
  • czerwona papryka w proszku; 
  • sól; 
  • pieprz; 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  • Papryki umyj, każdą z nich przetnij wzdłuż na pół i środek dokładnie oczyść z gniazda nasiennego. Rozmieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pokrój cebulę i marchew w drobną kostkę. Wrzuć je na patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia. Podsmażaj przez około 3-4 minuty, a po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 
  • Po chwili wrzuć mięso na patelnię. Dopraw całość łyżeczką czerwonej papryki i łyżeczką oregano. Dodaj sól i pieprz według uznania. 
  • Gdy mięso się usmaży, zdejmij patelnię z palnika i za pomocą drewnianej łyżki nafaszeruj nim połówki papryk rozmieszczone na blaszce. 
  • Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25 minut. Po upływie tego czasu wyjmij papryki, obsyp je z wierzchu startym serem gouda, a następnie piecz jeszcze przez około 10-12 minut. 
  • Po tym czasie faszerowane papryki będą gotowe do podania. 

Faszerowane papryki można podawać z dodatkiem świeżej sałaty lub rukoli. Rewelacyjnie smakują również z sosem czosnkowym bądź pomidorowym. W przyszłości możesz również wypróbować inną recepturę na warzywo z dodatkiem mięsa mielonego, np. przepis na faszerowaną cukinię.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | warzywa