Trwa sezon na cukinię. Jest idealna na szybki obiad
Cukinia to warzywo o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej witamin. Znajduje zastosowanie zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych. Jednak zdecydowanie częściej pojawia się w przepisach z drugiej grupy. Jak można przyrządzić cukinię?
Połączenie warzyw z mięsem zalicza się do najprostszych sposobów na przygotowanie pysznego dania. Idealnie nadaje się do tego właśnie cukinia, którą można skomponować z soczystą łopatką, a także cebulą, pomidorem, natką pietruszki i passatą pomidorową.
Esencjonalne smaki dania wydobędą odpowiednio dobrane przyprawy. Przygotowując cukinię z mięsem mielonym, można zdecydować się na sztywne trzymanie przepisu lub uzupełnić potrawę o ulubione zioła. W takim razie, jak przyrządzić szybki i smaczny obiad?
Do przygotowania potrawy potrzebne będą 2 duże cukinie, pół kilograma mięsa mielonego z łopatki, a także 1 cebula, pomidor, natka pietruszki, 20 gramów sera żółtego, pieprz czarny, sól oraz sos pomidorowy i ulubione przyprawy (kumin, oregano, bazylię, curry).
Najpierw należy umyć cukinię, a potem przekroić ją na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu. Potem trzeba posiekać cebulkę i wrzucić ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (można posolić, żeby puściła soki). Kolejny krok to dodanie mielonego mięsa oraz przypraw. Całość należy smażyć do momentu, aż mięso nabierze brązowo-złotego koloru.
Następny etap to dodanie do mieszanki pomidorów pokrojonych w kostkę oraz wydrążony wcześniej miąższ z cukinii. Składniki na patelni trzeba poddusić i odczekać, a potem odczekać aż odparuje nadmiar wody.
Zanim faszerowana cukinia trafi do piekarnika, należy go rozgrzać do 180°C. Po tym, jak w komorze urządzenia temperatura dojdzie do tego poziomu, trzeba włożyć danie i piec je przez 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem należy posypać je żółtym serem. Dla ozdoby i smaku można użyć świeżych listków bazylii lub natkę pietruszki.
Zobacz też:
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia
Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy