Reklama
Reklama

Świąteczna babka na ostatnią chwilę. Możesz ją zrobić w Wielką Sobotę

Wielkanocne przygotowania pochłaniają wiele czasu i zdarza się, że może nam go zabraknąć na zrobienie deseru. Jednak wtedy z pomocą przychodzi przepis na szybką do przygotowania babkę, którą nie tylko zrobimy w zaledwie chwilę, ale i będzie ona niezwykle smaczna. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne i puszyste ciasto, gdy brakuje nam czasu.

Wielkanocną klasyką często pojawiającą się na stołach jest babka. To smaczne ciasto, które możemy bardzo szybko przygotować, a sam przepis na ten deser jest niezwykle prosty. W dodatku wystarczy dodać jeden składnik, aby ciasto wyszło puszyste i wilgotne. Podpowiadamy, jak przygotować błyskawiczną i rozpływającą się w ustach babkę wielkanocną.

Co dodać do babki wielkanocnej, aby zawsze była pulchna i wilgotna? O tym składniku musisz pamiętać

Na stole wielkanocnym często pojawia się babka. Jest to nie tylko smaczne ciasto, ale i idealne do przygotowania jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, dlatego możemy je zrobić nawet na chwilę przed przyjściem gości.

Jednak, aby babka wyszła smaczna, powinna być pulchna oraz wilgotna. Możemy uzyskać ten efekt, dodając jeden składnik, który poprawi strukturę cista i doda mu aromatu. Wystarczy, że do naszej babki dodamy sok z pomarańczy oraz skórkę z tego owocu. Jeśli chcemy jeszcze bardziej wzmocnić smak ciasta, to możemy dodać dżem z cytrusów, który sprawi, że babka będzie delikatna i gąbczasta oraz oczywiście smaczniejsza.

Czytaj również: Taki żurek wielkanocny gotuje Robert Makłowicz. Pamiętaj o najważniejszym składniku i zaskocz gości

Jak przygotować pyszną i szybką babkę na Wielkanoc? Ten przepis jest niezastąpiony

Przepis na babkę nie jest skomplikowany, ponieważ jest to ciasto, które przygotujemy, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu, dlatego możemy je zrobić nawet na ostatnią chwilę. Co więcej, jest nie tylko proste i szybkie, ale i zachwyca swoim smakiem i lekkością, dzięki czemu błyskawicznie znika z talerzy.

Do przygotowania wielkanocnej babki potrzebujemy następujących składników:

  • 4 jajka,
  • 230 g mąki pszennej tortowej,
  • 140 g masła,
  • 6 łyżek mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • 160 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • skórka otarta z pomarańczy.

Po przygotowaniu wszystkich składników możemy przejść do pieczenia naszej babki. Cały proces rozpoczynamy od przełożenia masła do miski i ucierania go za pomocą miksera. Stopniowo do masła dodajemy cukier, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Do miski dodajemy jajka oraz dżem pomarańczowy. Następnie cały czas miksując, powoli wsypujemy sodę oczyszczoną oraz mąkę. Dolewamy także mleko. Kolejnym krokiem jest dodanie do masy skorki z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na babkę.

Nasze ciasto pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. To czy nasze ciasto jest gotowe, sprawdzamy za pomocą wykałaczki i w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu i ostygnięciu babki nasączamy ją sokiem z pomarańczy. W tym celu musimy po prostu nakłuć ją wykałaczką i powoli łyżką oblewać babkę sokiem.

Tak przygotowane ciasto możemy dodatkowo udekorować. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku lukier lub polewa z białej czekolady.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta