Stanowi fit alternatywę dla grillowanego mięsa. Łatwo przepaść w jego kremowym smaku
Grillowany bakłażan wciąż za rzadko ląduje na naszych talerzach podczas biesiad przy grillu, na którym zazwyczaj dominują mięsne przekąski. Od teraz warto dać szansę temu warzywu, które jest w stanie z powodzeniem zastąpić mięso lub być jego smakowitym dodatkiem. Podpowiadamy więc prosty przepis na przyrządzenie grillowanego bakłażana.
Sezon na grilla trwa w pełni. Nic więc dziwnego, że poszukiwane są przepisy na smakowite grillowe przekąski. Sprawdzą się do tego idealnie warzywa. Grillowana kukurydza, cukinia, papryka, a także... bakłażan. To wartościowe warzywo wciąż za rzadko gości w naszej kuchni. Czas to zmienić, zwłaszcza że z grilla smakuje wybornie i z sukcesem może zastąpić nawet mięso.
Bakłażan charakteryzuje się niezwykle delikatnym i kremowym smakiem. Poprzez jego prostotę może być podawany na tysiąc sposobów — solo lub jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wersji pieczonej, również na grillu.
Przygotowanie jest niezwykle proste. Warto dać mu szansę, a z pewnością na stałe zagości w menu na grilla. Może nawet stanie się przysmakiem tego lata? Wystarczy wiedzieć, jak smacznie go podać oraz o czym pamiętać, aby jego smak nie stał się gorzki.
Dzięki temu idealnie sprawdzi się nawet jako zamiennik popularnych przysmaków mięsnych, które królują na grillu. Dobrze przygotowany posmakuje zarówno domownikom, jak i przybyłym gościom. I dobrze, bo poza kremowym smakiem, to fioletowe warzywo niesie ze sobą wiele właściwości.
Bakłażan jest cennym źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina K i B6, a także magnezu, fosforu, kwasu foliowego czy potasu. Oczywiście to również skarbnica błonnika. Tak więc doskonale wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, co jest niezwykle ważne podczas grilla. Ponadto wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych, dlatego warto, aby zagościł w codziennej diecie.
Zobacz również: Idealny dodatek do letniego obiadu lub na grilla. Będzie gotowy w kilka minut
Grill może być doskonałą możliwością na włączenie bakłażana do swojej diety. Jakkolwiek zdecydujesz się go przygotować, ważne, abyś pamiętaj o jednej kwestii, która uchroni cię przed gorzkością tego warzywa. Wystarczy, że pokroisz bakłażana, obficie posolisz i pozostawisz na około 30 minut. W ten sposób wyciągniesz z niego gorycz.
Bakłażan ma to do siebie, że można go przygotować na wiele, wiele sposobów. Zawsze warto jednak pamiętać o klasycznym jego wydaniu, do którego będziesz potrzebować następujących składników:
- 1 bakłażan
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- Zioła (np. Bazylia, oregano, tymianek)
- Sól
- Pieprz dla smaku
- Mozzarella (może być również ser feta lub ser kozi)
Sposób przygotowania:
Tak jak zostało już wspomniane, przygotowanie bakłażana na grilla zacznij od pokrojenia, posypania solą i pozostawienia go tak na około 15-30 minut. Po upływie czasu opłucz go pod wodą oraz osusz.
W tym czasie możesz stworzyć mieszankę przypraw, ziół i oliwy z oliwek. Pod względem dodatków panuje tutaj pełna dowolność według własnych preferencji. Świetnie sprawdzi się na przykład połączenie oregano, pieprzu, soli i bazylii, dodanych po szczypcie.
Następnie osuszone plastry bakłażana posmaruj mieszanką i połóż na grilla. Piecz około 8 minut, co jakiś czas obracając plastry i ponawiając smarowanie mieszanką przypraw. Gdy zauważysz, że bakłażan zmiękł, połóż na niego ser i grilluj jeszcze dwie minuty. Po tym czasie obłędnie smaczny przysmak jest już gotowy. Smacznego.
Sprawdź także: To warzywo rzadko trafia na grilla, a szkoda. Jest obłędnie pyszne
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia