Smakuje lepiej niż najlepszy sernik na zimno. Wielkanocna pascha będzie hitem świątecznego stołu
Wielkanocne stoły zawsze uginają się od pysznych potraw. Prym oczywiście wiedzie żurek czy jajka faszerowane, jednak nie możemy zapomnieć o słodkościach. Oprócz wielkanocnego mazurka na naszym stole powinna zagościć również pascha. Poznaj idealny przepis na wielkanocną paschę, która będzie hitem świątecznego stołu.
Do przygotowania wielkanocnej paschy w misce o średnicy ok. 20 cm, potrzebujesz następujących składników:
- 1 kg twarogu,
- 100 g śmietanki 30%,
- 120 g rodzynek.
- 130 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 30 ml ekstraktu z wanilii,
- 6 żółtek,
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 80 g migdałów.
Twaróg, śmietankę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Masło wyjmij jeszcze wcześniej, gdyż musi być miękkie. W przepisie możesz wykorzystać twaróg półtłusty albo tłusty (bądź w proporcjach pół na pół).
Sprawdź również: Ten mazurek nie wymaga pieczenia. Jest nie tylko szybki, ale i obłędnie smaczny
Rodzynki możemy wymieszać pół na pół z żurawiną, a ekstrakt z wanilii możesz zastąpić pastą waniliową. Potrzebne będzie również garnek lub miska, sitko o średnicy, która umożliwi włożenie go do miski lub garnka, a także gaza, muślinowa ściereczka lub pielucha tetrowa oraz płaski talerzyk.
Przygotowanie paschy wielkanocnej zacznij od zmielenia twarogu. Najlepiej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. W dużej misce umieść zmielony twaróg i dodaj do niego śmietankę oraz ekstrakt z wanilii, całość wymieszaj szpatułką. Możesz też użyć miksera na niższych obrotach.
W drugiej misce ubij masło i ucieraj do momentu, aż będzie lekko napuszone. Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru. W sumie dodaj cztery łyżki. Ubite masło dodaj do miski z twarogiem. Do czystej miski dodaj żółtka oraz pozostałe cztery łyżki cukru pudru i ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Całość przełóż do dużej miski z twarogiem i kremem maślanym i dokładnie wymieszaj.
Sprawdź również: Wielkanocny żurek z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Kluczowy jest jeden składnik
Dodaj rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i migdały, jeszcze raz wymieszaj. Sitko wyłóż gazą, muślinową ściereczką lub pieluchą tetrową, wyłóż na nie paschę i dociśnij talerzykiem. Sitko włóż do garnka lub miski, a całość umieść w lodówce na minimum 12 godzin. Po tym czasie paschę wielkanocną umieść na paterze. Możesz ją również przyozdobić przed podaniem na świąteczny stół.
Zobacz też:
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce
Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień
Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka