Reklama
Reklama

​Smak, który kojarzy się z oczekiwaniem na święta. Przepis na najlepszy chlebek adwentowy

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z piernikiem i piernikami, różnego rodzaju sernikami czy makowcem. Jednak tymi specjałami będziemy zajadać się pod koniec grudnia. To właśnie na początku miesiąca warto przygotować specjał, który idealnie wpasuje się w przedświąteczne przygotowania. Poznaj przepis na chlebek adwentowy.

Składniki na chlebek adwentowy

Do przygotowania aromatycznego chlebka adwentowego potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 łyżka cukru wanilinowy,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 140 g cukru,
  • 3/4 szklanki dowolnej mieszanki suszonych owoców,
  • 3-4 zmielone goździki,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 500 g jabłek,
  • garść posiekanych orzechów (np. włoskie czy laskowe lub miks),
  • łyżka miodu,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • spora garść rodzynek.

Goździki w całości można zmielić w młynku lub kupić w sklepie od razu mieloną przyprawę.

Sprawdź również: Przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. Wystarczy pół szklanki dziennie, by pozbyć się oponki

Chlebek adwentowy — sposób przygotowania

Jabłka umyj, wysusz i obierz. Następnie zetrzyj na tarce i umieść w misce. Drobno posiekaj wszystkie orzechy i dodaj do jabłek wraz z rodzynkami. Pokrój na mniejsze kawałki suszone owoce i również przełóż do miski. Wymieszaj całość. W misce umieść miód, cukier wanilinowy i cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, lekko ugnieć. Zakryj miskę folią spożywczą i przełóż do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem ciasta wyjmij miskę z lodówki, by składniki uzyskały temperaturę pokojową.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski wyjętej z lodówki. Ciasto dokładnie wyrób. Możesz je podzielić na dwie części lub przygotować jeden, większy chlebek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanych tłuszczem foremek. W przypadku podzielenia ciasta na dwie części piecz przez godzinę, gdy postanowisz upiec jedno duże, wydłuż czas o 15 minut. Po wystygnięciu udekoruj chlebek adwentowy polewą z białej czekolady lub lukrem królewskim.

Zobacz też:

Więcej nie zalejesz grzybków octem. Ten dodatek jest o niebo lepszy

Kotlety z kani wychodzą gumowe? Ten banalny błąd popełnia wiele osób

Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta