Reklama
Reklama

Sernik pistacjowy, który bez problemu zrobisz w domu. Wygląda jak prosto z cukierni

Sernik na zimno to ciasto, które praktycznie robi się samo. Wystarczy zmiksować ze sobą odpowiednie składniki i wstawić je na noc do lodówki. Co więcej, zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających gościach. Poznaj przepis, który nie będzie wymagał od ciebie sporej ilości czasu, ani zaawansowanych umiejętności. Będziesz potrzebował jedynie kilku ważnych składników.

Ten pistacjowy sernik na zimno szybko stanie się hitem w twoim domu. Za pomocą miksera będziesz w stanie przygotować go nawet w kilkanaście minut. To delikatny i kremowy deser, który dzięki pistacjom ma charakterystyczny orzechowy posmak. Przypadnie do gustu każdemu fanowi słodyczy. Jego dodatkowym plusem jest to, że pięknie się prezentuje. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Sernik pistacjowy bez pieczenia — składniki:

Składniki na spód:

  • 100 g masła,
  • 220 g herbatników.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 g śmietany 30 proc.,
  • 200 g kremu pistacjowego,
  • 150 g zmielonych pistacji,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji do ozdoby.

Zobacz także: Dodaj dwa składniki do ciasta na naleśniki, a zmienią kolor i smak. Idealne na śniadanie dla dzieci

Jak przygotować sernik pistacjowy?

Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Roztapiamy masło, a herbatniki drobno mielimy, tak aby strukturą przypominały piasek. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą i wykładamy nimi dno tortownicy. Dociskamy je łyżką, tak aby tworzyły zbity spód. Wstawiamy do lodówki i przechodzimy do przygotowania kremu.

W dużej misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę oraz cukier puder. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, możesz zmniejszyć ilość cukru. Składniki ubijamy na sztywną pianę i dodajemy zmielone pistacje. Miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód z herbatników. Wyrównujemy jej wierch i nakładamy na masę warstwę kremu pistacjowego. Górę ciasta możemy ozdobić przez posypanie posiekanymi pistacjami.

Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej smakować będzie, jeśli w lodówce spędzi całą noc.

Zobacz też:

​Moja babcia dodaje ten składnik do dżemu truskawkowego. Cała rodzina prosi o przepis

Ta sałatka doskonale wpływa na cerę. Koreanki jedzą ją na potęgę

​Zblenduj i włóż do zamrażarki. Obiady będą smaczniejsze i zdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasto