Sernik piecz w dokładnie takiej temperaturze. Będzie wysoki i nie popęka
Sernik to uwielbiane przez wiele osób ciasto, które często ląduje na naszym stole podczas rodzinnych uroczystości lub świąt. By móc raczyć się tym słodkim specjałem, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach dotyczących jego przygotowania. Chodzi tutaj między innymi o temperaturę, w której sernik należy piec – odpowiednie ustawienie piekarnika sprawi, że ciasto będzie wysokie i nie popęka.
Piekąc sernik na święta Bożego Narodzenia powinniśmy uważać na temperaturę. Zbyt wysokie wartości poskutkują późniejszym opadaniem ciasta, przez co nie będzie się ono prezentowało się tak dobrze.
Wobec tego – w jakiej temperaturze najlepiej piec sernik? Przypilnujmy, by ustawić piekarnik na około 150-180 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura to mniej więcej 160 stopni Celsjusza. W 160 stopniach sernik powinno się piec przez 60-70 minut. Z uwagi na to, że każdy piekarnik ma swoją specyfikę, najlepiej stale obserwować stopień wypieczenia.
Bardzo ważne jest również stopniowe studzenie sernika. Najpierw zostawiamy go w wyłączonym piekarniku na około 30-35 minut. Potem uchylamy lekko drzwiczki i po kolejnych 20 minutach umieszczamy go w temperaturze pokojowej. W ten sposób minimalizujemy ryzyko opadnięcia wypieku.
Przeczytaj też: Ewa Wachowicz robi gotowany sernik. Jest dużo smaczniejszy niż klasyczny
Okazuje się, że odpowiednia temperatura to niejedyna kwestia, o której trzeba pamiętać przyrządzając sernik. Jeśli chcemy cieszyć się tym przepysznym wypiekiem, musimy mieć na względzie kilka równie istotnych zasad.
Przede wszystkim – jak sama nazwa wskazuje, najważniejszy w serniku jest odpowiedni ser. Składnik ten powinien być wysokiej jakości, ponieważ ma on prawdopodobnie największy wpływ na smak i konsystencję ciasta. Jaki ser wybrać do sernika? Najlepszy okazuje się kilkukrotnie zmielony twaróg – półtłusty lub tłusty. Powinien mieć on gładką konsystencję pozbawioną grudek.
O czym jeszcze pamiętać szykując sernik na święta? Kluczowe w wielu przepisach są jajka. Zwykle używa się od 3 do nawet 8 sztuk na 1 kg twarogu – dokładna liczba zależy od konkretnej receptury. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Co ważne – nie należy ich zbytnio napowietrzać (poprzez intensywne mieszanie z twarogiem), ponieważ może poskutkować to późniejszym opadaniem sernika.
Zobacz też:
Przejadł ci się makowiec? W te święta użyj maku do zrobienia obłędnego deseru
Zapomnij o klasycznym kompocie z suszu. Ta wersja podbija świąteczne stoły