"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem
Bez tradycyjnej sałatki jarzynowej Wielkanoc byłaby nieważna. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by obok niej pojawiła się sałatka teściowej. Przepis może jest mało tradycyjny, ale łączy w sobie owoce tropikalne i inne nieoczywiste składniki. Goście będą z pewnością zachwyceni.
Sałatce jarzynowej rośnie konkurencja. Stać się tak mogło dzięki temu, że w sklepach bez problemu znajdziemy owoce tropikalne i egzotyczne przyprawy. Sałatka teściowej łączy je ze sobą w sposób wyjątkowy. W jej skład wchodzą również jajka, doskonale się więc wpisze w wielkanocną tradycję.
Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane czy gotowana szynka to obowiązkowe potrawy na wielkanocnym stole. Poczesne miejsce zajmuje na nim również sałatka jarzynowa, bez której nie wyobrażamy sobie żadnych świąt. Jej receptura pochodzi z czasów, gdy do dyspozycji mieliśmy wyłącznie warzywa krajowe. Dziś jednak wielkanocny stół może ozdobić sałatka teściowej. Obok tradycyjnych jajek, zawiera ona również egzotyczne owoce. Brzmi dziwnie? Bez obaw, smakuje tak, że w mig znika z talerzy.
Istotą sałatki teściowej są nietypowe składniki:
- 3 jajka na twardo;
- 250 g szynki konserwowej;
- pół puszki ananasa;
- 300 h selera konserwowego;
- puszka kukurydzy;
- garść rodzynek;
- pół pęczka szczypiorku;
- 3 łyżki majonezu;
- 2 łyżki jogurtu;
- sól i pieprz, opcjonalnie do smaku.
Tylko pozornie te składniki wydają się nie ze sobą nie współgrać. Połączone majonezem i jogurtem w sałatce teściowej, stworzą doskonałą harmonię smaków.
Czytaj też: Babcia zawsze dodaje do rosołu. Dzięki temu jest klarowny, a szumowiny znikają
Przepis na sałatkę teściowej jest szybki i banalnie prosty. Nie wymaga tak długiego szatkowania, jak jej jarzynowa koleżanka.
Najpierw ugotuj jajka na twardo, a rodzynki zalej gorącą wodą na pół godziny. W tym czasie pokrój w kostkę ananasa i szynkę, wymieszaj je w misce. Dodaj odcedzonego selera konserwowego i pokrojone drobno jajka oraz odcedzonych rodzynek. Wymieszaj ze sobą majonez i jogurt. Do tak powstałego sosu dodaj soli i pieprzu do smaku, możesz dodać też odrobinę cukru. Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki na dwie godziny. W ten sposób składniki będą miały szansę się ze sobą przegryźć.
Jeśli twoja rodzina lubi egzotyczne smaki, przepis na sałatkę teściowej możesz urozmaicić odrobiną żółtego curry i kurkumy. W ten sposób nabierze ona egzotycznego wymiaru i bardziej żółtego, wielkanocnego koloru.
Zobacz też:
Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu
Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce