Sałatka może zachwycać wyglądem. Ta na bazie buraków i śledzi zaskoczy wszystkich gości
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Mało kto wyobraża sobie stół wigilijny bez akcentu śledziowego. Jednak w tym roku możemy przygotować tę popularną rybę w zupełnie inny sposób, podając ją w formie tortu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszną i efektowną sałatkę buraczano-śledziową.
Sałatki to niezbędny element na świątecznym stole. Jednak zamiast kolejnej tradycyjnej potrawy, możemy przygotować sałatkę, wyglądającą jak prawdziwy tort, która zachwyci wszystkich naszych gości. Przedstawiamy nowy przepis na niesamowicie prezentującą się śledziowo-buraczaną sałatkę.
Do przygotowania tej nietypowej i smacznej sałatki potrzebujemy podstawowych składników, dzięki którym potrawa nabierze aromatu i wyjątkowego smaku.
Chcąc zachwycić gości sałatką śledziowo-buraczaną powinniśmy posiadać:
- 250 g śledzi a’la matjas,
- 4 ugotowane jajka,
- 4 średniej wielkości ziemniaki w ugotowanej wersji,
- 2 ugotowane czerwone buraki,
- 2 ugotowane marchewki,
- 150 g majonezu.
Natomiast do przygotowania galaretki z buraków niezbędne będzie:
- 50 g żelatyny,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1,2 l wody,
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Potrzebne będą również dodatki do naszej sałatki, w postaci:
- 1 pęczka szczypiorku,
- 1 ugotowanego żółtka,
- 1 pomidora koktajlowego.
Czytaj również: Piecz łososia w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie suchy
Wykonanie tej smacznej sałatki nie jest trudne i wystarczy, że będziemy śledzić przepis krok po kroku, aby móc cieszyć się nietypowym i aromatycznym daniem.
Oto co należy zrobić, aby przygotować sałatkę śledziowo-buraczaną:
- Pierwszym krokiem jest wykonanie buraczanej galaretki. W tym celu należy zblendować ze sobą ugotowane buraki, słodką paprykę, suszony czosnek, sól, pieprz oraz kmin rzymski.
- Następnie do przyprawionych buraków wlewamy wodę z dodatkiem żelatyny. Mieszamy całość, aż do uzyskania gładkiej masy i przekładamy ją do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
- W tym czasie na dużym talerzu stawiamy okrągłą formę o średnicy 17 cm. Na jej spodzie układamy pierwszą warstwę z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Możemy je dociskać, używając zwykłej łyżki stołowej.
- Kolejną warstwą jest majonez, na którym rozsypujemy pokrojone filety śledziowe oraz poszatkowaną cebulę.
- Do formy dodajemy również ugotowane i starte na tarce marchewki. Następnie układamy kolejną warstwę, składającą się z majonezu, a także ugotowanych i drobno pokrojonych jajek. Warto też dodać nieco pieprzu i soli.
- Po wyłożeniu tych warstw zdejmujemy na chwile formę i poszerzamy jej średnicę do 21 cm. Powstałą w ten sposób lukę wypełniamy buraczaną galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem naszej sałatki dekorujemy ją ugotowanym żółtkiem, posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorem koktajlowym.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć