Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Podczas Wielkanocy na stole często pojawia się wiele słodkości. Wśród nich zazwyczaj króluje sernik. Chcąc jednak, by był on naprawdę wyjątkowy, warto przygotować go w wersji z rosą. Dzięki temu nie tylko będzie smaczny, ale i będzie się świetnie prezentował. Nie zawsze jednak ta rosa nam wychodzi, tak jakbyśmy chcieli. Na szczęście można temu zaradzić. Sprawdź, jak zrobić idealny sernik z rosą.
Przygotowując wypieki na święta wielkanocne, warto zrobić sernik z rosą. Jest to ciasto uwielbiane przez wiele osób. Rosą określamy skarmelizowany cukier, który tworzy się na piance bezowej po upieczeniu i ostygnięciu ciasta. Czasem jednak pomimo naszych starań, na powierzchni sernika nie pojawiają się charakterystyczne kropelki. Możemy temu jednak w łatwy sposób zaradzić, przyrządzając sernik według poniższego przepisu.
Sernik to idealny deser na święta wielkanocne. Chcąc jednak, by zachwycił on całą rodzinę, warto wiedzieć, jak go przygotowywać, aby wyszedł smaczny oraz estetyczny. Podstawą są odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Do przygotowania kruchego spodu sernika, będziemy potrzebowali:
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 100 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Z kolei do przyrządzenia masy, należy wyposażyć się w:
- 2 jajka,
- 1 kg twarogu,
- 4 żółtka,
- 750 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 125 ml oleju,
- 1 budyń śmietankowy.
Przygotowanie naszego sernika wielkanocnego zaczynamy oczywiście od zrobienia kruchego spodu. W tym celu przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy proszek do pieczenia. Wbijamy 2 całe jajka i 1 żółtko oraz dodajemy drobno posiekane masło, oraz cukier. Ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę, na której wcześniej rozkładamy papier do pieczenia.
Kolejnym krokiem jest zmielenie drobno twarogu i odłożenie go na bok. Następnie 2 całe jajka oraz 4 żółtka, a także cukier ubijamy, aby powstała puszysta masa. Dodajemy do niej zmielony twaróg, mleko, olej oraz budyń. Całość miksujemy na gładką masę i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czytaj również: Nie tylko chrzan. Ten sos idealnie pasuje do wielkanocnych jajek
W przypadku, gdy chcemy uzyskać sernik z efektem rosy, musimy wykonać kilka dodatkowych kroków. Dzięki temu nie tylko będzie lepiej smakował, ale i pięknie się prezentował. Wystarczy, że przygotujemy dodatkowo piankę z białek.
Do jej zrobienia będziemy potrzebowali 4 białka oraz 200 g cukru. Ubijamy składniki na puszystą pianę, a następnie wykładamy ją na upieczonym cieście. Blachę z sernikiem wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy, aż do chwili, gdy białko zrobi się lekko brązowe. Wtedy to wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. W trakcie ochładzania ciasta, na wierzchu powinny pojawić się kropelki rosy.
Zobacz też:
Zerwij te kwiaty w ogrodzie i zrób dżem. Będzie idealny do mazurka
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna