Reklama
Reklama

Tego mazurka zrobisz na ostatnią chwilę. Nawet nie musisz rozgrzewać piekarnika

Często w gorączce przedświątecznych przygotowań narzekamy na niedobór czasu. Warto więc znajdować rozwiązania, które pozwolą nam przygotować się do Wielkanocy szybciej i łatwiej. Dobrym pomysłem jest wypróbowanie przepis na mazurka, który zrobimy w zaledwie kilka chwil i to bez pieczenia. Sprawdź, jak go przygotować.

Mazurek często gości na naszych stołach podczas Wielkanocy. Choć sam w sobie jest stosunkowo prostym do przygotowania ciastem, warto dodatkowo ułatwić przepis na ten deser, dzięki czemu zrobimy go w zaledwie kilka chwil i to bez pieczenia. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo zrobić mazurka wielkanocnego.

Łatwy mazurek wielkanocny - co jest kluczowe w tym przepisie?

Chcąc przygotować łatwiejszą wersję mazurka klasycznego, nie musimy go nawet piec. Okazuje się, że ciasto, możemy zastąpić po prostu dwoma warstwami krakersów. Co więcej, przyrządzając ten przysmak, nie musimy nic wyrabiać, ani schładzać, dzięki czemu robienie mazurka zajmie nam naprawdę mało czasu.

Do zagęszczenia nadzienia, którego użyjemy w przepisie, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub jeśli nie przepadamy za nimi, zastąpić je mielonymi migdałami. Dodatkowo możemy wzbogacić nasz deser, nakładając przed nadzieniem na krakersy odrobinę kwaskowatego dżemu, a uzyskamy dzięki temu ciekawy posmak.

Czego potrzebujemy do przygotowania mazurka bez pieczenia? Wyposaż się w te produkty

Zrobienie mazurka bez pieczenia nie zajmie nam wiele czasu. Co więcej, nie potrzebujemy wielu wymyślnych składników, ponieważ chcąc zrobić ciasto na blaszce 20 × 30 cm, musimy wyposażyć się w następującą ilość produktów:

  • 180 g solonych krakersów,
  • 250 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 200 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów,
  • 200 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 ml mleka do budyniu.

Do przygotowania polewy, będziemy potrzebowali:

  • 150 g białej czekolady,
  • 70 g masła.

Czytaj również: To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

Przepis na mazurka bez pieczenia - jak zrobić smaczny i szybki deser?

Do garnka wlewamy zwykłe mleko oraz mleko zagęszczone. Dodajemy także masło i podgrzewamy, aż się stopi. W tym czasie rozkładamy na blaszce krakersy. Połowę szklanki mleka mieszamy z budyniem waniliowym, aż proszek się rozpuści. Odkładamy na bok.

Następnie do garnka z rozpuszczonym masłem dosypujemy wiórki kokosowe lub zmielone migdały. Całość gotujemy przez około 5 minut. Dolewamy do tego budyń rozpuszczony w mleku i całość zagotowujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Przestudzamy powstałą masę, a gdy będzie już chłodniejsza, to rozsmarowujemy połowę kremu na krakersach, rozkładamy na nadzieniu drugą warstwę krakersów i ponownie umieszczamy na nich krem. Wkładamy ciasto na chwilę do lodówki.

W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę oraz masło w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na schłodzone ciasto. Deser możemy udekorować płatkami migdałów. Ponownie chowamy go do lodówki i wyciągamy na chwilę przed podaniem.

Zobacz też:

​Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

​Zrób jajka po śląsku z tego przepisu. Będą numerem 1 wielkanocnego stołu

Chcesz upiec na święta pyszną, wilgotną babkę? Koniecznie dodaj to do masy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia