-->
Reklama
Reklama

Robisz to z pieczarkami przed smażeniem? To dlatego kiepsko smakują

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami. Wspaniale komponują się z sosem, jajecznicą, pizzą i zapiekankami. Niestety przez jeden błąd tracą swój obłędny aromat i cenne wartości odżywcze. Co ciekawe, wiele osób non stop popełnia ten kulinarny grzech.

Pieczarki stanowią świetny dodatek do dań obiadowych czy przekąsek. Są łatwo dostępne, tanie, delikatne w smaku i szybkie w przyrządzeniu. Właśnie dlatego tak często sięgamy po te grzybki. Tym razem skupimy się na ich przygotowaniu do smażenia. Czego powinniśmy unikać jak ognia? Sprawdź już teraz i nie popełniaj więcej tego kulinarnego błędu

Jak przygotować pieczarki do smażenia?

Wiele osób może się zdziwić, ale wystarczy jedynie opłukać pieczarki pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym przed samym smażeniem. Nie ma potrzeby ich obierania.

To nieprawda, że skórka pieczarek jest szkodliwa czy ciężkostrawna. Poza tym grzyby kupione w sklepie są czyste i bezpieczne - ich kapelusze nie mają zabrudzeń z ziemi. Przez obieranie marnujemy swój czas - w końcu obranie nawet kilkunastu okazów potrafi zająć nawet 15-20 minut. 

Ponadto obieranie pieczarek uznajemy za błąd kulinarny. Przy usuniętej skórce grzyby tracą swój naturalny aromat. Dodatkowo podczas smażenia szybciej odparowuje z nich woda, przez co stają się suche, a przecież zależy nam, żeby były jędrne i soczyste. 

Co ważne, pozbywając się skórki z grzybów, sprawiamy, że częściowo tracą cenne wartości odżywcze, tj. witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz błonnik. 

W tych przypadkach warto obrać pieczarki

Istnieje też kilka przypadków, w których lepiej obrać pieczarki. Przede wszystkim robimy to wtedy, gdy mamy do czynienia ze starszymi okazami. Mowa o tych z pomarszczoną, ciemną skórką - jej smak może być niezadowalający, gorzki

Kolejne przypadki, w których należy obrać grzyby, dotyczą efektów wizualnych. Przykładowo w jasnym sosie np. śmietanowym lepiej będą wyglądać obrane pieczarki, a nie takie z plamami i przebarwieniami na kapeluszach.

Podobnie wygląda sytuacja, gdy robimy przekąski z pieczarek na zimno albo grzybowe sałatki. Wówczas estetyczniej prezentują się obrane grzyby. 

Nie zapominajmy jednak, że to właśnie skórka odpowiada za aromat pieczarek. Nie powinniśmy więc pozbywać się jej w przygotowaniu większości dań. W zupełności wystarczy samo oczyszczenie okazów. 

Zobacz też:

Mało kto robi dżem z tych owoców. Szkoda, bo jest doskonały

Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku

​Taki sok na zimę robiła moja babcia. Nie potrzebujesz do niego cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | przepisy