Robisz to z pieczarkami przed smażeniem? To dlatego kiepsko smakują
Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami. Wspaniale komponują się z sosem, jajecznicą, pizzą i zapiekankami. Niestety przez jeden błąd tracą swój obłędny aromat i cenne wartości odżywcze. Co ciekawe, wiele osób non stop popełnia ten kulinarny grzech.
Pieczarki stanowią świetny dodatek do dań obiadowych czy przekąsek. Są łatwo dostępne, tanie, delikatne w smaku i szybkie w przyrządzeniu. Właśnie dlatego tak często sięgamy po te grzybki. Tym razem skupimy się na ich przygotowaniu do smażenia. Czego powinniśmy unikać jak ognia? Sprawdź już teraz i nie popełniaj więcej tego kulinarnego błędu.
Wiele osób może się zdziwić, ale wystarczy jedynie opłukać pieczarki pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym przed samym smażeniem. Nie ma potrzeby ich obierania.
To nieprawda, że skórka pieczarek jest szkodliwa czy ciężkostrawna. Poza tym grzyby kupione w sklepie są czyste i bezpieczne - ich kapelusze nie mają zabrudzeń z ziemi. Przez obieranie marnujemy swój czas - w końcu obranie nawet kilkunastu okazów potrafi zająć nawet 15-20 minut.
Ponadto obieranie pieczarek uznajemy za błąd kulinarny. Przy usuniętej skórce grzyby tracą swój naturalny aromat. Dodatkowo podczas smażenia szybciej odparowuje z nich woda, przez co stają się suche, a przecież zależy nam, żeby były jędrne i soczyste.
Co ważne, pozbywając się skórki z grzybów, sprawiamy, że częściowo tracą cenne wartości odżywcze, tj. witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz błonnik.
Istnieje też kilka przypadków, w których lepiej obrać pieczarki. Przede wszystkim robimy to wtedy, gdy mamy do czynienia ze starszymi okazami. Mowa o tych z pomarszczoną, ciemną skórką - jej smak może być niezadowalający, gorzki.
Kolejne przypadki, w których należy obrać grzyby, dotyczą efektów wizualnych. Przykładowo w jasnym sosie np. śmietanowym lepiej będą wyglądać obrane pieczarki, a nie takie z plamami i przebarwieniami na kapeluszach.
Podobnie wygląda sytuacja, gdy robimy przekąski z pieczarek na zimno albo grzybowe sałatki. Wówczas estetyczniej prezentują się obrane grzyby.
Nie zapominajmy jednak, że to właśnie skórka odpowiada za aromat pieczarek. Nie powinniśmy więc pozbywać się jej w przygotowaniu większości dań. W zupełności wystarczy samo oczyszczenie okazów.
Zobacz też:
Mało kto robi dżem z tych owoców. Szkoda, bo jest doskonały
Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku
Taki sok na zimę robiła moja babcia. Nie potrzebujesz do niego cukru