Reklama
Reklama

Resztkowiec. To ciasto zrobisz z czerstwego chleba. Banalny przepis i doskonały smak

Nie wiesz, co zrobić z czerstwym chlebem zalegającym w kuchennej szafce, ale żal ci go wyrzucać? Jeśli nie zdążył jeszcze spleśnieć, ale jest na tyle wyschnięty, że nie nadaje się do kanapek, możesz zrobić z niego resztkowca. To tanie i proste ciasto idealnie komponuje się z kawą czy herbatą i na pewno zachwyci smakiem gości, którzy wpadną do ciebie z weekendową wizytą.

Nie wyrzucaj czerstwego chleba, bo może ci się jeszcze przydać. W minionych tygodniach pisaliśmy już o tym, że poza kuchnią możesz wykorzystać go do czyszczenia butów, albo jako nawóz do roślin doniczkowych, ale pieczywo, które spędziło kilka dni w szafce, może przydać ci się również do przygotowania kultowych jajochlebków z PRL-u. To jednak dopiero początek, bo idealnie nada się on także do zrobienia pysznego ciasta na weekend. 

To nie żart, ponieważ z wyschniętych bochenków i bułek w niecałą godzinę upieczesz pysznego resztkowca, którego bez wahania możesz podać na stół zarówno swojej rodzinie, jak i niespodziewanym gościom, którzy postanowią wpaść na kawę czy herbatę. 

W weekend zrób smacznego resztkowca. To ciasto z czerstwego chleba zrobisz w mniej niż godzinę

Resztkowiec to prosty wypiek przygotowywany w duchu zero waste, ponieważ zapobiega marnowaniu żywności. Ciasto możesz przygotować z czerstwego chleba oraz innych, kuchennych resztek, które pozostały ci w szaflach i nie miałaś, co z nimi zrobić. 

Składniki potrzebne na resztkowiec:

  • czerstwy chleb - około 35 dag dowolnego pieczywa
  • mleko - 0,8 litra
  • masło - 10 dag
  • cukier - 15 dag
  • jajka - 5 sztuk
  • rodzynki - 15 dag
  • dowolne bakalie - 1 łyżka
  • odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy

Może cię zainteresować: Szybkie ciasto z owocami, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Nie musisz nawet wyciągać miksera

Jak przygotować resztkowca krok po kroku? To jeden z najprostszych wypieków

Przygotowanie resztkowca zacznij od pokrojenia czerstwego pieczywa na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski. Rodzynki wsyp natomiast do szklanki i zalej je wodą, a bakalie zetrzyj na tarce na małe wiórki (polecamy szczególnie kandyzowane ananasy). Później wrzuć je do garnka wraz z masłem i cukrem. Zalej je mlekiem i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła.

Masą zalej chleb i dokładnie wymieszaj składniki po to, by chleb wchłonął mleko i jeszcze bardziej się rozdrobnił. Po 10 minutach ponownie wymieszaj masę i zaraz po tym dodaj roztrzepane jajka i rodzynki. Kolejny raz wymieszaj wszystko, aby uzyskać jednolitą konsystencję. 

Wyjmij formę do ciasta, posmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą, a później przelej tam przygotowaną masę. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po upływie pół godziny resztkowca możesz nakładać na talerze. Rób to jednak ostrożnie, bo wypiek może być gorący i nieco wodnisty. 

Zobacz też:

​O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia

Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu

​Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta