Reklama
Reklama

​Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik

Wśród dań obiadowych szczególne miejsce z pewnością zajmują pulpety. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W dodatku są na tyle uniwersalnym daniem, że można z nimi podać praktycznie wszystko. Poznaj przepis na idealne pulpety i dowiedz się, czym zamienić mąkę, by nie były twarde.

Idealne pulpety — składniki

Podstawą udanych pulpetów jest przede wszystkim wysokiej jakości mięso mielone. Najlepiej wybrać udziec z indyka, ale może być także kurczak czy wieprzowina. Do przygotowania idealnych pulpetów będzie ci potrzebne:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • czosnek mielony,
  • majeranku,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Dodatek kaszy manny, zamiast dużej ilości mąki, sprawi, że pulpety będą idealnie miękkie i delikatne. Dodaj także duży ząbek czosnku, by podkręcić smak mięsa.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Jak przygotować idealne pulpety?

Pamiętaj, by mięso wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowywaniem pulpetów. Jego temperatura jest kluczowa, by były miękkie i delikatne. Mięso mielone przełóż do większej miski, dodaj jajko, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek i sól. Zacznij wyrabiać składniki drewnianą łyżką, a następnie ręką. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż z każdej strony. Zalej pulpeciki do połowy gorącą wodą i duś przez około 15 minut.

Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Wyjmij pulpeciki na talerz, pozostawiając cały płyn na patelni. Wymieszaj dwie łyżeczki mąki pszennej wymieszanej z wodą i wlej do sosu. Przypraw do smaku czosnkiem mielonym, solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj. Ponownie przełóż pulpeciki do sosu, wymieszaj i gotuj przez około 3 minuty. Idealne pulpety w sosie własnym podawaj z ziemniakami lub kaszą, a także z ulubionymi surówkami. Świetnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty czy popularny Colesław. Dobrze komponują się także z makaronem.

Zobacz też:

Na rodzinne spotkanie przygotuj miodownik z przepisu Ewy Wachowicz. Goście oniemieją

Jajecznica nigdy więcej nie wyjdzie sucha. Wystarczy, że podczas smażenia zrobisz to

Jedz tę tanią rybę raz w tygodniu. Wzmocnisz kości i odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | obiady domowe | przepisy