Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik
Wśród dań obiadowych szczególne miejsce z pewnością zajmują pulpety. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W dodatku są na tyle uniwersalnym daniem, że można z nimi podać praktycznie wszystko. Poznaj przepis na idealne pulpety i dowiedz się, czym zamienić mąkę, by nie były twarde.
Podstawą udanych pulpetów jest przede wszystkim wysokiej jakości mięso mielone. Najlepiej wybrać udziec z indyka, ale może być także kurczak czy wieprzowina. Do przygotowania idealnych pulpetów będzie ci potrzebne:
- 1 jajko,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- 500 g mięsa mielonego,
- czosnek mielony,
- majeranku,
- olej,
- sól, pieprz.
Dodatek kaszy manny, zamiast dużej ilości mąki, sprawi, że pulpety będą idealnie miękkie i delikatne. Dodaj także duży ząbek czosnku, by podkręcić smak mięsa.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Pamiętaj, by mięso wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowywaniem pulpetów. Jego temperatura jest kluczowa, by były miękkie i delikatne. Mięso mielone przełóż do większej miski, dodaj jajko, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek i sól. Zacznij wyrabiać składniki drewnianą łyżką, a następnie ręką. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż z każdej strony. Zalej pulpeciki do połowy gorącą wodą i duś przez około 15 minut.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Wyjmij pulpeciki na talerz, pozostawiając cały płyn na patelni. Wymieszaj dwie łyżeczki mąki pszennej wymieszanej z wodą i wlej do sosu. Przypraw do smaku czosnkiem mielonym, solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj. Ponownie przełóż pulpeciki do sosu, wymieszaj i gotuj przez około 3 minuty. Idealne pulpety w sosie własnym podawaj z ziemniakami lub kaszą, a także z ulubionymi surówkami. Świetnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty czy popularny Colesław. Dobrze komponują się także z makaronem.
Zobacz też:
Na rodzinne spotkanie przygotuj miodownik z przepisu Ewy Wachowicz. Goście oniemieją
Jajecznica nigdy więcej nie wyjdzie sucha. Wystarczy, że podczas smażenia zrobisz to
Jedz tę tanią rybę raz w tygodniu. Wzmocnisz kości i odporność