Przygotuj ziemniaki po turecku. Wszyscy będą chcieli je jeść na śniadanie, obiad i kolację
Jeśli jesteście fanami ziemniaków, bądź lubicie eksperymentować w kuchni, ten przepis jest idealny dla was. Choć nazwa jednoznacznie kojarzy się z krajem położonym nad Bosforem, to znana jest także w kuchni bałkańskiej. Poznaj przepis na kumpiry, w których zakochają się wszyscy — od domowników, przez przyjaciół, po znajomych z pracy.
Podstawą tego dania są oczywiście ziemniaki. Ten przepis jest dla dwóch osób, ale możesz go odpowiednio modyfikować, jeśli chcesz przygotować ich więcej. Pamiętaj, by wybrać naprawdę duże bulwy. W Turcji zwykle jeden ziemniak, z którego przygotowuje się tę potrawę, waży przynajmniej pół kilograma. Do przyrządzenia dwóch porcji kumpirów będzie ci potrzebna:
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 100 g sera żółtego,
- 2 duże ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku.
Możesz także przygotować kupiry w wersji wegetariańskiej. Wystarczy, że zastąpisz kiełbasę chorizo taką samą ilością tofu. W takim przypadku potrzebna będzie jeszcze oliwa z oliwek oraz sos sojowy.
Sprawdź również: Ta ryba ma mnóstwo białka i wspomaga odporność. Seniorzy powinni jeść regularnie
Ziemniaki umyj i wyszoruj. Następnie ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie, przelej zimną wodą, przetnij na pół i wydrąż. Czas na przygotowanie farszu. Cebulę, czerwoną paprykę, kiełbasę chorizo i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć wszystkie składniki na patelnię i podsmaż do zarumienienia. Na patelnię dorzuć miąższ wydrążony z ziemniaka i przemieszaj. Farsz przełóż do ziemniaków, posyp je startym żółtym serem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiecz maksymalnie przez 10 minut, aż ser się przyrumieni.
Sprawdź również: Najlepsza przekąska na karnawałową zabawę. Wystarczy jajko i 4 dodatki
Kumpiry w wersji wegetariańskiej na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Dosyp pokruszonego tofu i polej całość sosem sojowym. Chwilę podsmażaj. Dalej postępuj tak samo, jak wyżej — połącz z miąższem ziemniaka, przełóż farsz, posyp startym serem i zapiecz. Ziemniaki po turecku podawaj z ulubionymi sosami. Świetnie do kumpirów sprawdzi się salsa pomidorowa lub sos chrzanowy bądź czosnkowy. Smacznego!
Zobacz też:
Drożdżowe racuchy z przepisu mojej babci. Zrób, by przypomnieć sobie smak dzieciństwa
Jesteś na diecie w trakcie karnawału? Zrób sobie fit pączki
Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje