Przy tych ogórkach zwykłe małosolne wymiękają. Przepis mam od koleżanki z pracy
Ogórki w słodko-ostrej zalewie znakomicie smakują jako przystawka, ale także jako składnik obiadowej surówki czy kanapki. Jako orientalny akcent mogą urozmaicić niejedną rodzinną imprezę. Sprawdź ten przepis na ogórki po chińsku i zapomnij o ogórkach małosolnych.
Na koniec sierpnia czas najwyższy pomyśleć o ogórkowych przetworach. Tylko w ten sposób możecie zamknąć ich smak w słoikach i zatrzymać na chłodne, zimowe dni. Ogórki kiszone, małosolne, konserwowe na dobre zadomowiły się w naszych spiżarniach. Warto jednak nieco odświeżyć swoje weki i wprowadzić do nich nieco orientalnej nowości. Ten przepis na ogórki po chińsku mam od koleżanki z pracy. Spróbowałam raz i już wiem, że co roku będę je robiła.
Weki z ogórków są banalnie proste. Wystarczy umyć ogórki, powkładać je do słoików i zalać odpowiednią marynatą. W ten sposób zyskujesz zdrową i smaczną przekąskę na zimę, kiedy możemy tylko wspominać smak świeżych ogórków gruntowych. Sierpień to idealny czas na ich przygotowanie. W tym roku jednak zamiast kiszonych czy konserwowych - przygotuj ogórki po chińsku. Zupełnie nowa zalewa sprawia, że te chrupiące przysmaki zyskują ostro-słodki smak.
Przeczytaj także: Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę
Podstawą tego przepisu jest zalewa wykonana z wody, octu, cukru, czosnku i chili. Przepis na ogórki po chińsku możesz dowolnie modyfikować. Jeśli zależy ci na oryginalnej przystawce i przekąsce do chrupania - pokrój ogórki w słupki, dzieląc je na cztery części. Możesz także pokroić je w plasterki, dodać posiekaną cebulę i sezam. W ten sposób zyskasz orientalną surówkę idealną do obiadu czy hamburgera.
Przepis na ogórki po chińsku jest banalnie prosty. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 1,5 kg ogórków,
- Sól,
- liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie).
Składniki na zalewę:
- 1,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 10 łyżek oleju,
- 150 g cukru,
- 4 ząbki czosnku,
- chili - 1 świeża papryczka lub sproszkowana (ok. 1 łyżka).
Przygotowanie ogórków po chińsku:
- Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je na plasterki lub słupki.
- Przełóż ogórki do miski i zasyp sporą ilością soli, aby puściły wodę. Ogórki pokrojone w słupki pozostaw na min. 6 godzin, plasterki ogórka potrzebują jedynie 1 godziny.
- Do wyparzonych słoików możesz dodać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
- W garnku przygotuj zalewę. Wymieszaj wodę, ocet, olej, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę chili w proszku (o ile nie użyłeś świeżej).
- Odciśnięte z nadmiaru wody ogórki przełóż do słoików i zalej zalewą, pozostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry.
Po wystygnięciu tak przygotowane ogórki możesz włożyć do lodówki. Dzięki olejowi, który zbierze się na górze, są zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów i nie zepsują się przez kilka dobrych tygodni. Jeśli jednak chcesz je przechowywać dłużej w spiżarni - warto je pasteryzować w piekarniku lub garnku.
Ogórki po chińsku doskonale smakują prosto ze słoiczka. Świetnie smakują w towarzystwie innych składników na kanapce lub w domowym hamburgerze. Możesz je podawać w ramach oryginalnej przystawki na imprezach rodzinnych. Doskonale urozmaicą smak wędlin. Ogórki pokrojone w plasterki z dodatkiem cebuli, sezamu czy innych warzyw np. papryki stanowią gotową surówkę do obiadu.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków