Przy tych ogórkach zwykłe małosolne wymiękają. Przepis mam od koleżanki z pracy
Ogórki w słodko-ostrej zalewie znakomicie smakują jako przystawka, ale także jako składnik obiadowej surówki czy kanapki. Jako orientalny akcent mogą urozmaicić niejedną rodzinną imprezę. Sprawdź ten przepis na ogórki po chińsku i zapomnij o ogórkach małosolnych.
Na koniec sierpnia czas najwyższy pomyśleć o ogórkowych przetworach. Tylko w ten sposób możecie zamknąć ich smak w słoikach i zatrzymać na chłodne, zimowe dni. Ogórki kiszone, małosolne, konserwowe na dobre zadomowiły się w naszych spiżarniach. Warto jednak nieco odświeżyć swoje weki i wprowadzić do nich nieco orientalnej nowości. Ten przepis na ogórki po chińsku mam od koleżanki z pracy. Spróbowałam raz i już wiem, że co roku będę je robiła.
Weki z ogórków są banalnie proste. Wystarczy umyć ogórki, powkładać je do słoików i zalać odpowiednią marynatą. W ten sposób zyskujesz zdrową i smaczną przekąskę na zimę, kiedy możemy tylko wspominać smak świeżych ogórków gruntowych. Sierpień to idealny czas na ich przygotowanie. W tym roku jednak zamiast kiszonych czy konserwowych - przygotuj ogórki po chińsku. Zupełnie nowa zalewa sprawia, że te chrupiące przysmaki zyskują ostro-słodki smak.
Przeczytaj także: Zrób te ogórki zamiast kiszonych. Nawet teściowa poprosi o dokładkę
Podstawą tego przepisu jest zalewa wykonana z wody, octu, cukru, czosnku i chili. Przepis na ogórki po chińsku możesz dowolnie modyfikować. Jeśli zależy ci na oryginalnej przystawce i przekąsce do chrupania - pokrój ogórki w słupki, dzieląc je na cztery części. Możesz także pokroić je w plasterki, dodać posiekaną cebulę i sezam. W ten sposób zyskasz orientalną surówkę idealną do obiadu czy hamburgera.
Przepis na ogórki po chińsku jest banalnie prosty. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 1,5 kg ogórków,
- Sól,
- liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie).
Składniki na zalewę:
- 1,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 10 łyżek oleju,
- 150 g cukru,
- 4 ząbki czosnku,
- chili - 1 świeża papryczka lub sproszkowana (ok. 1 łyżka).
Przygotowanie ogórków po chińsku:
- Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je na plasterki lub słupki.
- Przełóż ogórki do miski i zasyp sporą ilością soli, aby puściły wodę. Ogórki pokrojone w słupki pozostaw na min. 6 godzin, plasterki ogórka potrzebują jedynie 1 godziny.
- Do wyparzonych słoików możesz dodać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
- W garnku przygotuj zalewę. Wymieszaj wodę, ocet, olej, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę chili w proszku (o ile nie użyłeś świeżej).
- Odciśnięte z nadmiaru wody ogórki przełóż do słoików i zalej zalewą, pozostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry.
Po wystygnięciu tak przygotowane ogórki możesz włożyć do lodówki. Dzięki olejowi, który zbierze się na górze, są zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów i nie zepsują się przez kilka dobrych tygodni. Jeśli jednak chcesz je przechowywać dłużej w spiżarni - warto je pasteryzować w piekarniku lub garnku.
Ogórki po chińsku doskonale smakują prosto ze słoiczka. Świetnie smakują w towarzystwie innych składników na kanapce lub w domowym hamburgerze. Możesz je podawać w ramach oryginalnej przystawki na imprezach rodzinnych. Doskonale urozmaicą smak wędlin. Ogórki pokrojone w plasterki z dodatkiem cebuli, sezamu czy innych warzyw np. papryki stanowią gotową surówkę do obiadu.
Zobacz też:
Taki chłodnik jadłam na wakacjach. Główny składnik zaskakuje, ale smakuje obłędnie
To ciasto jest jeszcze lepsze, niż szarlotka. Zrób, póki trwa sezon
Widzisz taki nalot w słoiku z ogórkami? Sprawdź, czy można je jeść