Przepis siostry Anastazji na buraczki do słoików. Te 2 dodatki robią robotę
Nie ma lepszego dodatku do schabowych i ziemniaków od buraczków. Warto więc zrobić ich zapas na zimę, koniecznie z przepisu siostry Anastazji, która dorzuca do nich 2 warzywa z ogródka, dzięki czemu powstaje pyszna sałatka do obiadu. Poznaj tę sprawdzoną recepturę.
Siostra Anastazja jest mistrzynią w gotowaniu. Jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Tak też jest z buraczkami kładzionymi do słoików. Zakonnica robi do nich prostą zalewę, dzięki której wychodzą słodko-kwaśne. Największe zaskoczenie to dodatek 2 warzyw podkręcających smak przetworów.
Siostra Anastazja nie robi zwykłych buraczków do słoików. Bardziej przypominają sałatkę do obiadu dzięki dodatkowi cukinii i papryki. To właśnie te warzywa "grają drugie skrzypce" w tych przetworach. Oczywiście sekret ich wyjątkowego smaku tkwi również w zalewie, w której kluczowe znaczenie mają odpowiednie proporcje.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia buraczków do słoików?
Główne składniki:
- 2 kg buraków;
- 2 kg cukinii;
- 500 g czerwonej papryki;
- 500 g cebuli;
- sól.
Składniki na zalewę:
- 250 ml wody;
- 250 ml octu;
- 250 ml oleju;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżeczki soli;
- 10 ziaren pieprzu czarnego;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 5 liści laurowych.
Na początek myjemy buraki i usuwamy z nich korzonki. Gotujemy je na małym ogniu do miękkości, a potem odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy te warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie pozostałych warzyw: cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy ją i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła sok. Potem odsączamy to warzywo z nadmiaru wody. Z kolei paprykę kroimy na małe kawałki, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w misce. Musimy je dokładnie wymieszać. Następnie robimy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, olej, dosypujemy cukier, sól oraz dorzucamy pieprz czarny, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i mieszamy.
Tak przygotowaną zalewą zalewamy warzywa w misce. W tym kroku można jeszcze użyć soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba.
Warzywa z zalewą przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie je zakręcamy.
Na koniec pasteryzujemy naczynia: na dnie garnka układamy bawełnianą ścierkę, stawiamy na niej słoiki tak, żeby się nie dotykały. Zalewamy je wodą do połowy wysokości i całość gotujemy przez około 20 minut od momentu wrzenia wody.
Buraczki w słoikach wyjmujemy na blat, a gdy ostygną, to przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce. Będą wspaniałym dodatkiem obiadowym. Taką sałatkę można też jeść samodzielnie.
Zobacz też:
Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą palce lizać
Mało kto wie, że są jadalne, choć rosną w wielu ogrodach. Idealne na przetwory
Pieczarki więcej nie ściemnieją podczas smażenia. Wystarczy kilka kropel tego