Reklama
Reklama

Przepis siostry Anastazji na buraczki do słoików. Te 2 dodatki robią robotę

Nie ma lepszego dodatku do schabowych i ziemniaków od buraczków. Warto więc zrobić ich zapas na zimę, koniecznie z przepisu siostry Anastazji, która dorzuca do nich 2 warzywa z ogródka, dzięki czemu powstaje pyszna sałatka do obiadu. Poznaj tę sprawdzoną recepturę.

Siostra Anastazja jest mistrzynią w gotowaniu. Jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Tak też jest z buraczkami kładzionymi do słoików. Zakonnica robi do nich prostą zalewę, dzięki której wychodzą słodko-kwaśne. Największe zaskoczenie to dodatek 2 warzyw podkręcających smak przetworów. 

Składniki na buraczki do słoików - koniecznie dodaj te warzywa

Siostra Anastazja nie robi zwykłych buraczków do słoików. Bardziej przypominają sałatkę do obiadu dzięki dodatkowi cukinii i papryki. To właśnie te warzywa "grają drugie skrzypce" w tych przetworach. Oczywiście sekret ich wyjątkowego smaku tkwi również w zalewie, w której kluczowe znaczenie mają odpowiednie proporcje. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia buraczków do słoików? 

Główne składniki:

  • 2 kg buraków;
  • 2 kg cukinii;
  • 500 g czerwonej papryki;
  • 500 g cebuli;
  • sól.

Składniki na zalewę:

  • 250 ml wody;
  • 250 ml octu;
  • 250 ml oleju;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżeczki soli;
  • 10 ziaren pieprzu czarnego;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 5 liści laurowych. 

Przepis siostry Anastazji na buraczki do słoików

Na początek myjemy buraki i usuwamy z nich korzonki. Gotujemy je na małym ogniu do miękkości, a potem odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy te warzywa i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

W kolejnym kroku zabieramy się za przygotowanie pozostałych warzyw: cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy ją i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła sok. Potem odsączamy to warzywo z nadmiaru wody. Z kolei paprykę kroimy na małe kawałki, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

Wszystkie warzywa łączymy ze sobą w misce. Musimy je dokładnie wymieszać. Następnie robimy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, olej, dosypujemy cukier, sól oraz dorzucamy pieprz czarny, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i mieszamy. 

Tak przygotowaną zalewą zalewamy warzywa w misce. W tym kroku można jeszcze użyć soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. 

Warzywa z zalewą przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie je zakręcamy. 

Na koniec pasteryzujemy naczynia: na dnie garnka układamy bawełnianą ścierkę, stawiamy na niej słoiki tak, żeby się nie dotykały. Zalewamy je wodą do połowy wysokości i całość gotujemy przez około 20 minut od momentu wrzenia wody. 

Buraczki w słoikach wyjmujemy na blat, a gdy ostygną, to przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce. Będą wspaniałym dodatkiem obiadowym. Taką sałatkę można też jeść samodzielnie. 

Zobacz też:

Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą palce lizać

​Mało kto wie, że są jadalne, choć rosną w wielu ogrodach. Idealne na przetwory

Pieczarki więcej nie ściemnieją podczas smażenia. Wystarczy kilka kropel tego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory