Reklama
Reklama

Przejadł ci się makowiec? W te święta użyj maku do zrobienia obłędnego deseru

Mak kojarzy się głównie z klasycznym makowcem, ale świąteczne menu może być bardziej różnorodne. Jeśli szukamy pomysłu na deser, który zachowa tradycyjny charakter, a jednocześnie zaskoczy smakiem i lekkością, warto sięgnąć po mniej oczywiste rozwiązanie i przygotować pyszne ciasto. Sprawdź, jak je zrobić.

Mak kojarzy się z klasycznym makowcem, ale jego potencjał jest znacznie większy. Wystarczy odrobina pomysłowości, by przygotować coś wyjątkowego, co zaskoczy przy wigilijnym stole. Ten deser zachwyca lekkością, orzeźwiającym smakiem i wyglądem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.

Dlaczego na Boże Narodzenie je się mak? To tradycja z długą historią

Mak od wieków zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji bożonarodzeniowej, łącząc w sobie elementy wierzeń ludowych, symboliki chrześcijańskiej i dawnej obrzędowości. Liczne ziarenka już wieki temu symbolizowały obfitość, bogactwo oraz płodność, dlatego potrawy z makiem pojawiały się podczas ważnych momentów w roku, zwłaszcza w trakcie zimowych obrzędów.

W chrześcijaństwie mak zyskał nowe znaczenie. Stał się znakiem symbolem wiecznego, nadziei i odrodzenia, a także pamięci o zmarłych przodkach, którzy według dawnych wierzeń w Wigilię odwiedzali domy. Spożywanie maku miało także zapewniać pomyślność w nadchodzącym roku. Z uwagi na te zwyczaje i tradycje, do dziś w świątecznym menu pojawiają się potrawy, które zawierają ten produkt.

Podaj to ciasto na święta. Smakuje wyjątkowo i jest lekkie

W przypadku, gdy przejadł nam się już tradycyjny makowiec, możemy przygotować wyjątkowe ciasto, jakim jest tarta makowa z gruszkami. Do przyrządzenia jej będziemy potrzebowali następujących produktów - na ciasto:

  • 170 g mąki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g masła,
  • szczypta soli.

Natomiast do wypełnienia tarty, musimy naszykować składniki, takie jak:

  • 250 g maku,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 ml soku gruszkowego (jeśli jest słodki, zmniejszmy ilość cukru o 0,5 łyżki),
  • 100 g rodzynek,
  • 50 g masła,
  • 70 g bakalii,
  • 370 ml mleka,
  • 1 kg gruszek.

Czytaj również: Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę

Jak zrobić tartę makową z gruszkami? Ten przepis jest niezawodny

Zimne masło kroimy w kostkę i siekamy z mąką, solą oraz proszkiem do pieczenia, aż powstaną drobne okruchy. Następnie dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę, zagniatając krótko gładkie, jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie w mleku gotujemy mak. Następnie odsączamy go i mielimy dwa razy w maszynce do mięsa. Kolejnym krokiem jest podgrzanie soku z 2 łyżkami cukru, bakaliami i rodzynkami. Należy gotować go tak, by zredukować objętość o 1/3. Ugotowany sok łączymy z makiem, a na patelni karmelizujemy pozostały cukier. Przekładamy na nią także obrane i przekrojone na pół gruszki. Pamiętajmy także, by pozbyć się pestek. Po 2-3 minutach wrzucamy masło i dusimy owoce przez 5 minut, co jakiś czas je obracając.

Na koniec rozwałkowujmy ciasto na grubość 3 mm i umieszczamy je w formie do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy ją widelcem i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wykładamy naszą masę makową, na wierzchu układamy gruszki. Pieczemy całość przez 35 minut.

Zobacz też:

Zapomnij o klasycznym kompocie z suszu. Ta wersja podbija świąteczne stoły

Zawsze dodaję to do zupy grzybowej. Doskonale podkręca smak

Ta ryba to najgorszy wybór na Wigilię. Problemy żołądkowe gwarantowane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | święta