Prawie nikt nie pamięta o tych kuleczkach. Wspierają trawienie i niwelują wzdęcia
Te niepozorne kuleczki od lat gościły w babcinych kuchniach, lecz z czasem zostały całkowicie zapomniane, a szkoda. W końcu ich działanie na trawienie i wzdęcia jest imponujące. Pomagają szybko odzyskać lekkość, zwłaszcza po ciężkostrawnych i tłustych potrawach. Warto dać im szansę, a sprawią, że w końcu brzuch będzie płaski. O jakim produkcie mowa? Sprawdź już teraz.
Obecnie panuje moda na naturalne sposoby dbania o zdrowie. Właśnie dlatego tak dużo mówi się o prozdrowotnych właściwościach kurkumy czy spiruliny. Zanim jednak te dwa produkty zdobyły popularność, w polskich domach zajadano się małymi, granatowymi owocami. Warto więc przypomnieć sobie o nich i w pełni wykorzystać ich potencjał.
Dawniej zbierano jagody jałowca późnym latem i doprawiano nimi mięsa, kapusty, kiszonki i nalewki. Oprócz tego nasze babcie przechowywały te owoce w spiżarniach wraz z suszonymi ziołami oraz wędzonkami. Były zatem ważnym składnikiem w kuchni.
Obecnie również możemy wzbogacać nimi powyższe potrawy. Polecamy też dodawanie ich do sosów, marynat albo pieczonych warzyw w oliwie. Przechowujmy je w szczelnych słoikach w ciemnym miejscu. Tylko dzięki takim warunkom zachowają swoje cenne właściwości.
Jak smakują jagody jałowca? Mają intensywny, żywiczy i lekko gorzkawy posmak. Wyczuwamy w nich nuty leśne, dzięki czemu dania zyskują wyjątkowego aromatu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Karczochy zamiast ziemniaków. Wspierają wątrobę i trawienie
Intensywny aromat jagód jałowca to nie jedyna zaleta. Największą korzyścią są ich właściwości zdrowotne. Te małe kuleczki zawierają olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy oraz związki o działaniu przeciwzapalnym. Właśnie dlatego wykorzystuje się je w ziołolecznictwie.
Olejki eteryczne wspierają pracę układu trawiennego, zwiększając produkcję soków żołądkowych oraz żółci. Warto zatem dodawać te owoce do tłustych i ciężkostrawnych potraw, ponieważ nie tylko nadadzą im wyjątkowego aromatu, ale też pomogą w ich trawieniu.
Jagody jałowca są dobre na "płaski brzuch", ponieważ niwelują wzdęcia i uczucie pełności po obfitym posiłku. Oprócz tego przypisuje się im działanie rozkurczowe - zmniejszają napięcie w układzie pokarmowym.
Jagody jałowca działają moczopędnie, dlatego są wsparciem dla pracy nerek. Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Przypisujemy im również właściwości przeciwzapalne i hamujące rozwój bakterii. Wspierają więc naturalne procesy obronne organizmu, a ich łagodne działanie rozgrzewające może dodatkowo usprawnić krążenie.
Pamiętajmy jednak, że należy spożywać te owoce z umiarem. W przeciwnym wypadku może dojść do bólu brzucha i podrażnienia dróg moczowych. Właśnie dlatego należy zjadać dosłownie kilka sztuk. Z kolei kobiety w ciąży i z osoby z chorobami nerek nie powinny w ogóle po nie sięgać.
Zobacz też:
Zima daje się we znaki? Te napoje rozgrzeją cię lepiej, niż zwykła herbata
Zielony koktajl idealny na poświąteczny detoks. Moc witamin w 1 szklance
Chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo. Pisano o nim już w Biblii