Reklama
Reklama

Prawie nikt nie pamięta o tych kuleczkach. Wspierają trawienie i niwelują wzdęcia

Te niepozorne kuleczki od lat gościły w babcinych kuchniach, lecz z czasem zostały całkowicie zapomniane, a szkoda. W końcu ich działanie na trawienie i wzdęcia jest imponujące. Pomagają szybko odzyskać lekkość, zwłaszcza po ciężkostrawnych i tłustych potrawach. Warto dać im szansę, a sprawią, że w końcu brzuch będzie płaski. O jakim produkcie mowa? Sprawdź już teraz.

Obecnie panuje moda na naturalne sposoby dbania o zdrowie. Właśnie dlatego tak dużo mówi się o prozdrowotnych właściwościach kurkumy czy spiruliny. Zanim jednak te dwa produkty zdobyły popularność, w polskich domach zajadano się małymi, granatowymi owocami. Warto więc przypomnieć sobie o nich i w pełni wykorzystać ich potencjał. 

Jagody jałowca jako aromatyczny dodatek w kuchni

Dawniej zbierano jagody jałowca późnym latem i doprawiano nimi mięsa, kapusty, kiszonki i nalewki. Oprócz tego nasze babcie przechowywały te owoce w spiżarniach wraz z suszonymi ziołami oraz wędzonkami. Były zatem ważnym składnikiem w kuchni. 

Obecnie również możemy wzbogacać nimi powyższe potrawy. Polecamy też dodawanie ich do sosów, marynat albo pieczonych warzyw w oliwie. Przechowujmy je w szczelnych słoikach w ciemnym miejscu. Tylko dzięki takim warunkom zachowają swoje cenne właściwości. 

Jak smakują jagody jałowca? Mają intensywny, żywiczy i lekko gorzkawy posmak. Wyczuwamy w nich nuty leśne, dzięki czemu dania zyskują wyjątkowego aromatu.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Karczochy zamiast ziemniaków. Wspierają wątrobę i trawienie

Jagody jałowca na "plaski brzuch"

Intensywny aromat jagód jałowca to nie jedyna zaleta. Największą korzyścią są ich właściwości zdrowotne. Te małe kuleczki zawierają olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy oraz związki o działaniu przeciwzapalnym. Właśnie dlatego wykorzystuje się je w ziołolecznictwie. 

Olejki eteryczne wspierają pracę układu trawiennego, zwiększając produkcję soków żołądkowych oraz żółci. Warto zatem dodawać te owoce do tłustych i ciężkostrawnych potraw, ponieważ nie tylko nadadzą im wyjątkowego aromatu, ale też pomogą w ich trawieniu. 

Jagody jałowca są dobre na "płaski brzuch", ponieważ niwelują wzdęcia i uczucie pełności po obfitym posiłku. Oprócz tego przypisuje się im działanie rozkurczowe - zmniejszają napięcie w układzie pokarmowym. 

Jagody jałowca nie tylko na dobre trawienie. Inne właściwości zdrowotne

Jagody jałowca działają moczopędnie, dlatego są wsparciem dla pracy nerek. Pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. 

Przypisujemy im również właściwości przeciwzapalne i hamujące rozwój bakterii. Wspierają więc naturalne procesy obronne organizmu, a ich łagodne działanie rozgrzewające może dodatkowo usprawnić krążenie. 

Pamiętajmy jednak, że należy spożywać te owoce z umiarem. W przeciwnym wypadku może dojść do bólu brzucha i podrażnienia dróg moczowych. Właśnie dlatego należy zjadać dosłownie kilka sztuk. Z kolei kobiety w ciąży i z osoby z chorobami nerek nie powinny w ogóle po nie sięgać. 

Zobacz też:

Zima daje się we znaki? Te napoje rozgrzeją cię lepiej, niż zwykła herbata

Zielony koktajl idealny na poświąteczny detoks. Moc witamin w 1 szklance

Chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo. Pisano o nim już w Biblii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie