Poprawiają odporność i usuwają "boczki". Właśnie zaczyna się na nie sezon
Sezon na mandarynki w Polsce trwa mniej więcej od połowy października do kwietnia. Jest to okres, gdy temperatura za oknami nie rozpieszcza, a my jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Na szczęście mandarynki są owocami nie tylko smacznymi, ale również bardzo zdrowymi. Jesienią powinniśmy sięgać po nie regularnie, aby cieszyć się dobrą odpornością i zachować piękną figurę.
Mandarynki to azjatyckie owoce, które w polskich sklepach spożywczych dostępne są przez cały rok. Najchętniej sięgamy po nie jednak w okresie jesienno-zimowym od połowy października do kwietnia, czyli wtedy, gdy jesteśmy najbardziej podatni na przeziębienia.
I bardzo dobrze, gdyż zawarte w nich witaminy, minerały i flawonoidy mogą korzystnie wpłynąć na naszą odporność. A to tylko jedna z wielu korzyści regularnego jedzenia słodkich i orzeźwiających mandarynek, po które bez obaw sięgać możemy również na diecie redukcyjnej.
Obieranie mandarynek zajmuje nam zaledwie kilka sekund, a ich smak jest niepowtarzalny. Są one słodkie, a zarazem lekko kwaskowate, a ich wspaniały intensywny zapach ekspresowo roznosi się po całym mieszkaniu. Niektórzy twierdzą, że poprawia im on nastrój i pomaga zredukować stres po ciężkim dniu.
Ta szybka przekąska stanowi źródło licznych witamin i cennych składników odżywczych m.in. witaminy C, witaminy A, magnezu, potasu i fluoru. A to oznacza, że regularne sięganie po mandarynki nie tylko wzmacnia naszą odporność i pomagają walczyć z przeziębieniem, ale w ten sposób wspieramy również pracę naszego układu mięśniowego. Ponadto owoce te korzystnie wpływają na wzrok, stan naszej skóry i wspomagają odchudzanie.
Sprawdź: Wzmacnia odporność i wspaniale smakuje. Babcia dawała mi go od dziecka
Mandarynki na odchudzanie? Okazuje się, że możemy po nie sięgać nawet na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne (jeden średniej wielkości 75 g owoc to około 40 kcal).
Ponadto, owoce te zawierają błonnik, który pomaga nam utrzymać prawidłową masę ciała. A jako iż mandarynki są także źródłem flawonoidów, (takich jak nobiletyna), mogą wręcz przyczyniać się do redukcji masy ciała i zmniejszeniu odkładania się tkanki tłuszczowej.
Czytaj również: Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Mają wyjątkowe właściwości
Pomimo tego, że te owoce są bardzo zdrowe, istnieją również przeciwwskazania do spożywania mandarynek. Dotyczą one zwłaszcza osób uczulonych lub nadwrażliwych na ten produkt, u których po spożyciu wystąpić mogą reakcje alergiczne. Na duże ilości mandarynek w diecie uważać powinny również m.in.:
- osoby z osłabionym szkliwem zębów
- osoby podatne na zgagę
- kobiety w ciąży.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia