Polakom kojarzy się z PRL-em. Teraz podbija świat jako eggspresso
Statystyczny Polak wypija rocznie niespełna 100 litrów kawy, co daje około jednej filiżanki dziennie. Wśród miłośników tego czarnego napoju zdania są podzielone — dla jednych "jedynie prawdziwa" jest kawa bez dodatków, inni nie wypiją jej bez cukru lub mleka. Dziś mamy jeszcze inną propozycję. Poznaj przepis na eggspresso.
Ten przepis wywoła nutkę wspomnień u każdego, komu babcia czy mama w dzieciństwie przygotowywały kogel-mogel. W zupełnie nowym towarzystwie i połączeniach smakowych smakuje jeszcze lepiej, w dodatku jest naprawdę szybki do przyrządzenia. Do przygotowania jednej porcji eggspresso potrzebujesz:
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru,
- 35 ml espresso.
Najlepiej sprawdzi się zwykły, klasyczny cukier biały, choć możesz go zastąpić taką samą ilością cukru trzcinowego. Jeśli chcesz dodać dodatkowych aromatów do swojego eggspresso, możesz postawić na naturalny ekstrakt waniliowy lub skórkę startą z pomarańczy. Jednak podstawowy przepis jest równie pyszny.
Sprawdź również: W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny
Zacznij od przygotowania kogla-mogla. Oddziel białko od żółtka. Żółtko przełóż do miski i dosyp dwie łyżeczki cukru. Białko odłóż — możesz go dodać do omleta czy jajecznicy, a jeśli uzbierasz większą ilość, przygotuj pyszną bezę. Żółtko utrzyj z cukrem do momentu, aż powstanie jednolita, aksamitna pianka.
Tak przygotowany kogel-mogel przełóż do filiżanki i zalej espresso — możesz je przygotować z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Jeśli nie masz ekspresu, dodaj po prostu zwykłą, mocną kawę. Pamiętaj, by przygotować ją w odpowiedniej ilości, czyli około 35 ml. Smacznego!
Zobacz też:
Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni
Przepis na karpatkę dla zabieganych. Nie musisz nawet włączać piekarnika
Zrobisz ją w domu w kilka minut i zapomnisz o kupnej. Idealna do kiełbasy na grilla