Reklama
Reklama

Podawaj do obiadu zamiast ziemniaków. Spodnie szybko zrobią się zbyt szerokie w pasie

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? W takim razie zacznij dbać o to, co ląduje na twoim talerzu. Warto szukać mniej kalorycznych zamienników niektórych produktów, które często jemy na co dzień. Tak jest z ziemniakami, zazwyczaj dodawanymi do obiadu. Zastąp je...soczewicą.

Soczewicę cenią szczególnie weganie i wegetarianie. Zaliczamy ją do roślin strączkowych, jednak w polskiej kuchni nie jest aż tak popularna, a szkoda. Dowiedz się, dlaczego warto jeść soczewicę zamiast ziemniaków i poznaj inne propozycje jej podania

Soczewica zamiast ziemniaków - dlaczego warto ją jeść?

W trakcie odchudzania warto sięgać po soczewicę, ponieważ jest nie tylko mniej kaloryczna niż ziemniaki, ale także ma niski indeks glikemiczny (28). W związku z tym po jej spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta wolniej. Dzięki temu utrzymujemy stabilny poziom energii przez dłuższy czas, a także zmniejszamy ryzyko skoków cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Ten produkt  jest także doskonałym źródłem białka i błonnika, które są niezwykle ważne w diecie redukcyjnej. Zapewniają one uczucie sytości na długo i pomagają unikać podjadania między posiłkami. Ponadto błonnik wspiera prawidłową perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i poprawiając mikroflorę jelitową. 

Regularne spożywanie soczewicy ma także korzystny wpływ na zdrowie serca. Błonnik rozpuszczalny w niej zawarty obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych

Dodatkowo soczewica jest bogata w cenne witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor, magnez i potas. Dzięki swoim właściwościom stanowi doskonały element zdrowej diety, wpływając korzystnie na zarówno układ pokarmowy, jak i sercowo-naczyniowy, a także stabilizując poziom cukru we krwi.

Jak wykorzystać soczewicę w kuchni?

Soczewicę wykorzystamy w kuchni na wiele sposobów. Warto dodawać ją do dań mięsnych zamiast ziemniaków czy nawet makaronu. Wspaniale smakuje z gulaszem, połączona z mlekiem kokosowym, przyprawami i warzywami, tworząc pełnowartościowe danie

Możemy też zrobić z czerwonej soczewicy rozgrzewającą zupę. Jej podstawą niech będą pomidory, a także przyprawy tj. kumin, curry i czosnek. 

Ten produkt idealnie nadaje się także do sałatek. Może być łączona z warzywami, świeżymi ziołami, serami (feta albo halloumi), orzechami i lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek i cytryny. 

A może soczewica w wersji pasty? Jeśli zblendujemy ją z tahini, czosnkiem, sokiem cytrynowym i odrobiną oliwy, otrzymamy pyszną, zdrową alternatywę dla hummusu, idealną do smarowania pieczywa lub jako dodatek do warzyw.

Ten produkt jest także świetną bazą dla wegetariańskich kotletów. Warto dodawać je do vege burgerów. 

Zobacz też:

Tak puszystego sernika nie jadłeś. Wystarczy jeden trik, a rozpłynie się w ustach

Wrzuć do ziemniaków, a będą kremowe jak nigdy. Znikną z talerzy w minutę

Ogórkową robię tylko z tym nietypowym dodatkiem. Cała rodzina prosi o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie