Reklama
Reklama

Pierogi z kapustą siostry Anastazji są bezkonkurencyjne. Z wigilijnego stołu znikają pierwsze

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez pierogów. Na co dzień uwielbiane przez Polaków mają swoje stałe miejsce podczas kolacji wigilijnej. Jednymi z najbardziej uwielbianych są te, które po brzegi wypełnia farsz z kapusty. Od kilku lat przygotowuje je według receptury siostry Anastazji, bo nie mają sobie równych. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz tworzą połączenie, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Sprawdź przepis i przyrządź na tegoroczną Wigilię.

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka świątecznego stołu, ale jak się okazuje, można ją zastąpić innym obłędnie smacznym wariantem. Siostra Anastazja, znana i ceniona za swoje kulinarne poczynania dzieli się recepturą na wyjątkowe pierogi, których farsz składa się z kapusty, ale co ciekawe, bez grzybów. Odkąd przygotowuje je u siebie w domu, z wigilijnego stołu znikają zawsze jako pierwsze.  

Pierogi z kapustą — rarytas na świątecznym stole  

Wieczerza wigilijna to nie tylko prawdziwa uczta smaków, ale także ogrom symboliki oraz tradycji. Wśród klasyków, takich jak barszcz czy pierogi z kapustą i grzybami, w wielu domach znajduje się przestrzeń na nieco urozmaicone dania, takie jak pierogi z kapustą, twarogiem i smażoną cebulką.  

Dla wielu może brzmieć to dość zaskakująco, ale połączenie to zachwyca już od pierwszego kęsa. Siostra Anastazja proponuje recepturę idealną między innymi dla osób, które nie przepadają za grzybami. Farsz przygotowany wyłącznie z kapusty, z dodatkiem twarogu i smażonej cebulki zachwyca głębią smaku na tyle, że nikt nie jest w stanie się im oprzeć. 

Aromatyczny farsz wypełniający miękkie i delikatne ciasto tworzy połączenie, które jest ucztą dla każdego podniebienia. Przyrządzając je według receptury siostry Anastazji, można mieć pewność co do finalnego efektu, który zachwyci wszystkich zebranych przy świątecznym stole. 

Zobacz także: Robisz farsz do pierogów z suszonych grzybów? Uważaj, 1 błąd i wyjdą gorzkie

Pierogi wigilijne z kapustą — przepis siostry Anastazji 

Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się uznaniem i ogromnym zaufaniem. Cenione za dopracowanie i prostotę wykonania szczególne zainteresowanie wzbudzają w okresie przedświątecznych przygotować. Choć prym wiodą niezawodne przepisy na ciasta według siostry Anastazji, na uwagę zasługują również obłędne receptury na potrawy wigilijne.  

Jedną z nich jest przepis na pierogi z farszem z kapusty i twarogu. Do ich przygotowania potrzebujesz:  

Składniki na ciasto:  

  • 500 g mąki pszennej 
  • ¾ szklanki letniej wody  
  • ¼ szklanki gorącego mleka  
  • 1 jajko  

Składniki na farsz: 

  • ½ główki kapusty  
  • 200 g twarogu  
  • 1 cebula  
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:  

Przesiej mąkę i zrób w niej wnękę, do której wlej gorące mleko. Wszystko wymieszaj widelcem, a następnie dodaj wodę, jajko i odrobinę soli. Zagnieć na jednolite ciasto, które owiń w folie i odstaw na jakiś czas.  

W między czasie poszatkuj kapustę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Obierz również cebulę. Pokrój ją na drobno i podsmaż na odrobinie oleju. Ugotowaną kapustę dokładnie odsącz i po ostygnięciu wymieszaj z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulą. Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem.  

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm. Wycinaj z niego kółka szklanką, na które wykładaj łyżką farsz. Dokładnie sklejaj brzegi tworzonych pierogów. Gotuj w osolonej wodzie lub zamroź.  

Zobacz też:

Nie musisz usuwać ości z karpia. Zrób to, a "wyjdą same"

Te śledzie będą gwiazdą świątecznego stołu. Sekretem ten jeden dodatek

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | obiady domowe