Reklama
Reklama

Piernik ptasie mleczko będzie hitem na świątecznym stole. Zrobisz go szybko i z łatwością

Ptasie mleczko to jeden z polskich deserów narodowych, który uwielbia większość rodaków. A co, jeśli połączymy go z pysznym i aromatycznym piernikiem? To połączenie jest hitem, a nasze kubki smakowe oszaleją ze szczęścia, gdy będziemy jeść te deser. W dodatku jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Sprawdź przepis na piernik ptasie mleczko.

Składniki na piernik ptasie mleczko dla 12 osób

Do przygotowania szybkiego piernika ptasie mleczko potrzebujesz:

  • 1 l wody,
  • 16 g żelatyny,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 240 g powideł śliwkowych (możesz użyć także dżemu pomarańczowego lub porzeczkowego),
  • 250 g cukru,
  • 300 g galaretki krystalicznej,
  • 300 g masła,
  • 400 g miodu,
  • 400 g śmietany 18%,
  • 540 g mąki pszennej,
  • 6 g sody oczyszczonej,
  • 6 jajek,
  • 70 g kakao,
  • 950 ml śmietanki 30%.

Przygotuj również formę do pieczenia w rozmiarze 25 × 25 lub 31 × 31. Pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a masło było miękkie. Jedynie śmietanka 30% powinna być dobrze schłodzona.

Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach

Piernik ptasie mleczko — sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, a foremki wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Mąkę, 30 g kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną przesiej do czystej miski. Utrzyj 250 g masła i 200 g cukru na jasną i kremową masę. Dodaj do niej stopniowo żółtka, miód i kwaśną śmietanę. Do miski wsyp przesiane wcześniej suche składniki i wymieszaj wszystko na najniższych obrotach miksera

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj je do masy i całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy nie jest jeszcze wilgotne. Upieczone ciasto wystudź na kratce cukierniczej.

Na wierzchu wystudzonego piernika rozsmaruj powidła. Przygotuj warstwę ptasiego mleczka. Zagotuj wodę, dokładnie rozpuść w niej galaretkę i odstaw do wystudzenia. Ubij 800 ml śmietanki, a pod koniec zacznij dodawać małe ilości wystudzonej galaretki, cały czas miksując. Wylej masę na ciasto i włóż do lodówki, by całkowicie stężała.

Do rondelka wlej resztę śmietanki, dodaj 40 g kakao, 50 g cukru i 60 g masła. Rozgrzewaj całość, cały czas mieszając. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuść żelatynę, a następnie wlej ją do rondelka. Polewę dobrze wymieszaj, odstaw do przestudzenia i wylej na krem. Udekoruj piernik ptasie mleczko suszonymi śliwkami lub dekoracjami lukrowymi tak, jak lubisz.

Zobacz też:

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy