Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie
Nie zdążyłeś przygotować długodojrzewającego piernika? Nic nie szkodzi - ten szybki piernik na ostatnią chwilę zrobisz w trymiga. Możesz go upiec nawet w dzień Wigilii, a i tak zachwyci swoim obłędnym smakiem. Przedstawiamy prosty przepis, z którego ciasto uda się dosłownie każdemu.
Sernik, makowiec i piernik - to właśnie te ciasta królują na wigilijnym stole. Problem w tym, że ten ostatni wypiek, robiony według tradycyjnej receptury musi leżakować, a jego składanie jest dość czasochłonne. Na szczęście istnieje rozwiązanie dla spóźnialskich i zabieganych - szybki piernik na ostatnią chwilę - bez stresu i bez czekania.
Piernik staropolski należy upiec kilka tygodni przed świętami. Na szczęście istnieje szybsza alternatywa. Do ciasta na szybki piernik dodajemy kawę zbożową, żeby był nieco wilgotniejszy i miał delikatny, kawowy posmak oraz ciemniejszy kolor. Standardowo przekładamy go powidłami i dekorujemy polewą czekoladową.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia szybkiego piernika dla spóźnialskich?
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej;
- 250 g mleka;
- 170 g cukru brązowego;
- 125 g masła;
- 50 g miodu;
- 2 jajka;
- 3 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej;
- 2 łyżki powideł śliwkowych;
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki na polewę czekoladową:
- 80 g śmietany 30 proc.;
- 100 g gorzkiej czekolady.
Dodatkowe składniki:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia ciasta;
- orzechy lub migdały do dekoracji.
Na początek podgrzewamy w garnku masło i cukier na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, to dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy jajka, mleko oraz kawę i całość ponownie mieszamy. Do takiej mieszanki dosypujemy mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i znów wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Szybki piernik przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu wyjmujemy wypiek z formy i przekrawamy go poziomo na 2 części. Przekładamy ciasto powidłami i ponownie składamy.
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu w rondelku podgrzewamy czekoladę ze śmietanką na małym ogniu. Na koniec oblewamy nią szybki piernik i dekorujemy go pokruszonymi orzechami albo migdałami.
Zobacz też:
Tę świąteczną przekąskę uwielbiają wszystkie dzieci. Zrobisz ją w kilka chwil
Takiego karpia je się w Poznaniu. Dodatki mogą zaskoczyć
Te świąteczne pierniczki zrób już teraz. Dzięki 6 krokom wyjdą idealne