Tego makowca zrobisz w kwadrans. Bez wyrabiania i ucierania maku
Makowiec to obowiązkowe ciasto na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Niestety jego przygotowanie potrafi zająć sporo czasu przez wyrabianie masy i ucieranie maku. Okazuje się, że wcale nie trzeba tego robić. Przedstawiamy przepis na szybkiego makowca, którego zrobisz już w kwadrans. Jest tak prosty do zrobienia, że uda się dosłownie każdemu.
Makowiec króluje na świątecznym stole razem z piernikiem i sernikiem. Dla wielu osób jest to ulubione ciasto. Makowe nadzienie zazwyczaj wzbogaca się orzechami, bakaliami i skórką pomarańczową. Całość smakuje obłędnie na krucho-drożdżowym cieście.
Kilkukrotne mielenie maku bywa jednak dość czasochłonne. Do tego dochodzi zwijanie ciasta, a wtedy niejednokrotnie pęka i jego kształt wychodzi nierówny. Specjalnie dla zabieganych prezentujemy przepis na błyskawicznego makowca, który jest tak pyszny, że znika w mgnieniu oka.
Szybki makowiec powstaje z kilku prostych składników, które znajdziesz w każdym sklepie, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Otrzymasz wilgotne, pięknie pachnące ciasto wypchane makiem i bakaliami.
Jakich składników potrzebujemy do szybkiego makowca? Oto lista:
- 1400 g masy makowej z puszki;
- 9 jajek;
- 240 g mielonych migdałów;
- 160 g gorzkiej czekolady;
- 140 g śmietany kremówki 30 proc.;
- 80 g orzechów;
- 80 g wiórek kokosowych;
- 80 g rodzynek;
- 60 g suszonych moreli;
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy.
Żeby zrobić szybkiego makowca, na początek przełóż do miski masę makową z puszki i dodaj do niej mielone migdały. Całość miksuj krótko na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.
W kolejnym kroku do zmiksowanej masy stopniowo dodawaj jajka, mieszając całość za każdym razem. Następnie dorzuć pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, posiekane, suszone morele oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Dolej też śmietanę kremówkę i wszystko mieszaj łyżką do momentu, aż powstanie jednolita masa.
Przelej ją na blachę o wymiarach 30x24 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię ciasta. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Po całkowitym ostudzeniu szybkiego makowca możesz oblać go polewą czekoladową, lukrem bądź oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz też:
Sekretny składnik uszek siostry Anastazji. Wszyscy proszą o dokładkę
Masz dość piernika? W tym roku postaw na świąteczny deser prosto z Włoch
Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam