Pieczarki ciemnieją podczas smażenia? Dodaj ten składnik i zapomnij o problemie
Pieczarki są składnikiem wielu smacznych dań, ale bardzo często wymagają one przesmażenia. Podczas tego procesu zdarza się, że ciemnieją i zmieniają kolor na brunatny. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać jeden składnik, aby zachowały swoją pierwotną barwę i wyglądały apetycznie na talerzu. Sprawdź, jak smażyć pieczarki, aby nie ciemniały.
Pieczarki podczas smażenia często ciemnieją. Co prawda, jest to dość naturalny proces, jednak jeśli zależy nam, by pozostały one jasne i atrakcyjne wizualnie, musimy jedynie dodać do nich pewien składnik, który z pewnością mamy w swojej kuchni. Dzięki temu zachowają swój kolor i będą prezentowały się bardzo apetycznie. Podpowiadamy, w jaki sposób smażyć pieczarki, by nie ciemniały.
Pierwszym bardzo ważnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie pieczarek. W tym celu musimy prawidłowo je oczyścić. Istotne jest to, aby nie moczyć ich pod bieżącą wodą, gdyż szybko chłoną wodę.
Najlepszym sposobem jest otrzepanie ich z resztek ziemi za pomocą pędzelka. Natomiast trudniejsze do usunięcia zanieczyszczenia możemy zmyć za pomocą czystej i lekko wilgotnej ściereczki. Pamiętajmy, by oczyścić nie tylko wierzch kapelusza, ale cały grzybek.
Czytaj również: Brzydko pachnie i pcha się do domu. Tak ochronisz przed nim mieszkanie
Ciemnienie pieczarek jest naturalnym procesem. Dochodzi do niego na skutek tego, że enzymy zawarte w grzybach reagują z tlenem, tym samym wywołując zmianę koloru. Często również wynika to z tego, że pieczarki zmieniają barwę w trakcie smażenia z powodu dużej ilości wody. W momencie, gdy wydziela się ona z grzybów, to sprawia, że zamiast się smażyć, zaczynają się one gotować.
Możemy jednak zapobiec temu i zadbać o to, by pieczarki miały ładny kolor o jasnej barwie. Wystarczy, że dobrze rozgrzejemy patelnię i dodamy do niej odpowiedni tłuszcz. Najlepiej używać oleju rzepakowego, który ma wysoką temperaturę dymienia.
Świetnie sprawdzi się również masło klarowane, które dodatkowo wzmocni smak potrawy. Dzięki użyciu odpowiedniego tłuszczu pieczarki szybko odparują wodę i będą się smażyć, a nie gotować. Powinniśmy również unikać solenia ich, ponieważ sól wyciąga wodę, tym samym przyspieszając ciemnienie pieczarek. Z tego powodu najlepiej doprawiać je dopiero na sam koniec smażenia.
Istnieje również inny sprawdzony trik, który sprawi, że pieczarki nie będą ciemniały podczas smażenia. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, a problem zniknie. Mowa o kilku kroplach soku z cytryny.
Wobec tego, chcąc zadbać o jasną barwę pieczarek, musimy jedynie dodać kilka kropel soku podczas procesu smażenia i gotowe. Dzięki zawartej w nim witaminie C zapobiegniemy ciemnieniu pieczarek. Dobrym sposobem jest również skropienie grzybów sokiem z cytryny, zanim jeszcze wrzucimy je na patelnię.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia