Reklama
Reklama

Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste

Masz ochotę na pyszne pączki, ale szkoda ci pieniędzy na wizytę w cukierni? Nie martw się, możesz przygotować je samodzielnie w domu. Z tego przepisu na pewno wyjdą obłędnie miękkie, puszyste, a jednocześnie będą miały mniej kalorii. Sekret tkwi w tym, aby nie smażyć ich na głębokim tłuszczu, a przygotować pieczone pączki w piekarniku.

Do Tłustego Czwartku zostało jeszcze półtora miesiąca. W 2025 roku wypada on bowiem wyjątkowo późno, dokładnie 27 lutego. Nie oznacza to jednak, że nie możesz wcześniej delektować się pysznymi pączkami. Trwający obecnie karnawał jest ku temu idealną okazją. 

Nie musisz martwić się, że przytyjesz, jeśli zjesz ich zbyt wiele. Możesz przygotować je w nieco mniej tłustej i kalorycznej wersji. Wystarczy, że w tym zamiast smażyć na tłuszczu, zdecydujesz się przygotować pieczone pączki według przepisu, który poleciła mi moja znajoma.

Może cię zainteresować: Tak zrobisz domowy napój kolagenowy. Zachowasz młodość i pieniądze w portfelu

Sprawdź przepis na pieczone pączki. Są miękkie, puszyste i mniej tuczą od smażonych

Pieczone pączki zazwyczaj są zdrowsze i mniej tuczą od tych smażonych na głębokim tłuszczu. W tej wersji dodatkowo zamiast cukru dodaje się do nich erytrytol, a mąka pszenna zostaje zastąpiona kokosową. 

Dzięki temu mają mniej jeszcze kalorii i węglowodanów, a także niższy indeks glikemiczny. Możesz więc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli próbujesz zgubić zbędne kilogramy, (oczywiście zachowując przy tym rozsądek i bilans kaloryczny).

Przepis na pączki pieczone:

  • mąka kokosowa - 50 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
  • erytrytol - 3/4 łyżeczki
  • jajka - 4 sztuki
  • mleko - 150 ml
  • masło - 30 g
  • czekolada gorzka
  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • sól - szczypta do smaku

Jak przygotować pieczone pączki lepsze niż z cukierni?

Przygotowanie pieczonych pączków zacznij od wyjęcia z szafki dużej miski na sypkie składniki. Wrzuć do środka mąkę kokosową, erytrytol,  dodaj proszek, do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz odrobinę soli, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. 

Dołóż jajka, mleko i roztopione wcześniej masło. Połącz całość tak, by powstała gładka masa. Wybraną formę (np. na babeczki/ donuty w zależności od preferencji) posmaruj olejem, wylej ciasto na formę i wstaw pączki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. 

Gdy pączki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Oblej je roztopioną czekoladą, posyp orzechami i wiórkami kokosowymi (albo innymi wybranymi składnikami - możesz użyć lukru i cukru pudru jak na głównym zdjęciu, jeśli tak wolisz). Gdy czekolada zastygnie, przekąski możesz podać swoim gościom.

Zobacz też:

​Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni

Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przygotuj z nich szybką i niskokaloryczną sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy