U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej
Nie możesz zapomnieć smaku domowych oponek sprzed lat? Być może podobnie jak u mnie w domu, u ciebie także piekła je babcia czy mama. Były miękkie, puszyste jak chmurka i, o dziwo, nie wychodziły zbyt tłuste. Moja rodzina tak je uwielbia, że do dziś goszczą na stole w karnawał. Jak zrobić idealne oponki, które znikną ze stołu w pięć minut?
Przekąski karnawałowe to nie tylko pączki, bogato zdobione ciasta czy faworki, lecz również pyszne oponki serowe. Niektórym ich smak może kojarzyć się z dzieciństwem, bo były szalenie popularne na imprezach karnawałowych w latach 80-tych i 90-tych.
Jednak nawet, jeśli jeszcze nigdy ich nie próbowałeś, powinieneś spróbować przygotować te słodkości samodzielnie. To nic trudnego. Oponki serowe według poniższego przepis na pewno wyjdą puszyste i miękkie i posmakują każdemu fanowi domowych przekąsek.
Oponka serowa jest pysznym karnawałowym przysmakiem w stylu retro, którym możesz delektować się niezależnie od daty w kalendarzu. Idealnie sprawdzi się jako przekąska do kawy, na styczniową domówkę, urodziny czy imieniny. Możesz podawać ją na ciepło albo zajadać na zimno w zależności od preferencji.
Oponka serowa ma charakterystyczną dziurkę w środku (stąd jej nazwa). Wycina się ją za pomocą kieliszka albo małej szklanki (małe kółko w środku) oraz większego kubka albo talerzyka (zewnętrzne koło).
Jest przygotowywana na bazie twarogu i smażona na tłuszczu, ale wcale nie musi być nim po brzegi nasiąknięta. Wystarczy odsączyć ją po usmażeniu ręcznikiem papierowym z nadmiaru płynu.
Czytaj również: W PRL-u lądował na stole zamiast schabowych. Zapomniany, a zdrowszy od mięsa i wielu ryb
Oponki serowe według tradycyjnego przepisu zawsze wychodzą obłędnie smaczne i puszyste. Nie potrzebujesz do nich drogich składników, ponieważ przygotowanie tej słodkiej przekąski opiera się na prostej recepturze jak u babci.
Składniki na oponki serowe:
- mąka - 250 g
- twaróg zmielony - 250 g
- soda oczyszczona - 1 łyżka
- cukier - 4 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- ocet - 1 łyżka (opcjonalnie mocniejszy trunek)
- jajka (żółtka) - 2 sztuki
- śmietana gęsta - 100 g
- olej (do smażenia) - według potrzeb
- cukier puder - do posypania
- cynamon sypki - odrobina
Przygotowanie oponek serowych zacznij od wymieszania składników: mąki z sodą, do których następnie musisz dodać twaróg, cukry, żółtka jajek i śmietanę. Z wymienionych produktów zagnieć ciasto tak, aby było gładkie i elastycznie.
Masę na oponki serowe wyłóż na stolnicę albo blat posypany mąką i rozwałkuj ciasto na mniejsze kawałki (placuszki o około 1,5-2 cm grubości). Oprósz każdy z nich mąką.
Zacznij wycinać kółka za pomocą dostępnych w kuchni naczyń (kieliszkiem małe koło w środku, a większe zewnętrzne szklanką albo kubkiem) tak, by powstał kształt opony.
Wyjmij z szafki głęboki garnek i rozgrzej w nim tłuszcz do smażenia oponek. Wrzucaj je po kolei i gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. Chodzi o to, by jego kawałki odciągnęły nadmiar płynu z przysmaków. Gotowe oponki serowe posyp cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego!
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył