Ogórkową robię tylko z tym nietypowym dodatkiem. Cała rodzina prosi o dokładkę
Zimą często robimy na obiad rozgrzewającą zupę ogórkową. Jej głównym składnikiem są oczywiście ogórki kiszone, jednak w wielu domach podaje się ją z różnymi dodatkami. Tym razem przedstawiamy przepis na tę zupę z nietypowymi składnikami, o których mało kto słyszał. Dzięki nim to danie zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku.
Wiele osób lubi mocno kwaśną zupę ogórkową. Często jednak nie jesteśmy w stanie zjeść jej dużo. Chcesz przygotować delikatniejszą wersję ogórkowej? W takim razie dodaj do niej dwa nietypowe składniki, dzięki którym powstanie syty obiad. Nie skończy się na jednym talerzu.
Ogórki, które kisiliśmy wiosną i latem, nadają się na dobrą bazę do zupy ogórkowej. Możemy używać nawet tych przekiszonych (kapci), dzięki czemu danie będzie bardziej wyraziste. Co z dodatkami?
Zupę ogórkową najczęściej podaje się z dodatkami tj. ziemniaki, biały ryż czy makaron. Mało kto słyszał, że można jeść ją z...kaszą manną i jajkami. Dlaczego warto dorzucić te dwa składniki do tego dania?
Kaszę mannę dodaje się do rosołu w Małopolsce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wsypać dwie łyżki tego produktu do zupy ogórkowej. Dzięki niemu będzie gęsta i bardziej treściwa.
Z kolei jajko na twardo zazwyczaj dodawane jest do zupy szczawiowej albo żurku. W tym przypadku również wpłynie korzystnie na smak ogórkowej.
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych;
- 100 ml wody z ogórków kiszonych;
- 1 l bulionu warzywnego;
- 150 ml śmietany 18%;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny;
- 3 jajka na twardo;
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na początek ścieramy ogórki na małych albo średnich oczkach. Następnie podsmażamy je na maśle przez około 10 minut po to, aby zmiękły i puściły wodę.
W kolejnym kroku odlewamy kilka łyżek zimnego bulionu i dodajemy do niego kaszę mannę. Mieszamy całość, aby pozbyć się grudek.
Zimny bulion z kaszą manną wlewamy do reszty zagotowanego bulionu i całość gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze przesmażone ogórki i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez 10 minut.
Potem wlewamy do kubka kilka łyżek wywaru i dodajemy do niego śmietanę, cały czas mieszając. Po chwili wlewamy ją do zupy ogórkowej.
Na koniec dolewamy jeszcze sok z ogórków kiszonych i doprawiamy zupę wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy ją z jajkami ugotowanymi na twardo. Warto przekroić je na ćwiartki. Całość możemy udekorować koperkiem.
Zobacz też:
Podawaj do obiadu zamiast ziemniaków. Spodnie szybko zrobią się zbyt szerokie w pasie
Wrzuć do ziemniaków, a będą kremowe jak nigdy. Znikną z talerzy w minutę