Reklama
Reklama

Twoja zupa ogórkowa jest niesmaczna? Zwróć uwagę, w jakiej kolejności wrzucasz warzywa

Zupa ogórkowa dość często gości na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu i zdrowa, ze względu na zawartość kiszonek. Łatwo jednak zepsuć jej smak i pozbawić aromatu. Zdarzyło ci się, że twoja zupa ogórkowa robiła wrażenie niedogotowanej i była niesmaczna? Powodem może być tu nieodpowiednia kolejność wrzucania warzyw.

Niesmaczna zupa ogórkowa? Wrzucaj warzywa w tej kolejności 

Zupę ogórkową gotujemy podobnie, jak inne takie dania. Najpierw wrzucamy do garnka mięso, a kiedy będzie miękkie - dorzucamy warzywa. Podczas gotowania zupy ogórkowej ważna jest kolejność dodawanych warzyw.  

Jeśli przed wrzuceniem marchewki i ziemniaków do wywaru dodasz starte ogórki i sok, zupa wyjdzie niesmaczna. Powód jest prosty - w kwaśnym środowisku warzywa się nie ugotują. I to niezależnie od długości gotowania. Ziemniaki nigdy nie "dojdą" w kwaśnym soku ogórkowym. Co najwyżej nabiorą nieprzyjemnego posmaku.  

Aby zupa ogórkowa była pyszna i aromatyczna, dodaj do niej ogórki i sok, kiedy inne warzywa będą już miękkie. Wtedy kwaskowatemu smakowi będą towarzyszyły aksamitne, rozpływające się w ustach ziemniaki.  

Czytaj też: Te kotlety z dwóch warzyw robię przynajmniej raz w tygodniu. Są smaczne i tanie

Co jeszcze wpływa na smak zupy ogórkowej?  

Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od jakości ogórków, jakich użyjemy do jej przygotowania. Najlepiej, żeby pochodziły z domowych zapraw albo od sprawdzonego sprzedawcy. Ogórki z marketów często są pobudzane do fermentacji przez dodanie do nich kwasu octowego lub benzoesowego (E210). Powoduje to, że nie są tak aromatyczne, jak domowe.  

Innym powodem, dla którego zupa ogórkowa jest niezbyt smaczna, jest zbyt szybkie dodanie do niej soli. Powoduje to, że mięso i warzywa nie oddają wywarowi pełni swojego aromatu. Poza tym w ten sposób łatwo przesolić ogórkową, bo przecież ogórki, które dodajemy na końcu, również są słone. Najlepiej solić zupę na końcu.  

Nie ma ogórkowej bez śmietany, ale przy jej dodawaniu łatwo popełnić błąd. Dodana bez hartowania i zbyt szybko, łatwo się zetnie. Zamiast zabielonej, aksamitnej zupy będziemy wtedy mieli wywar z pływającymi płatami kwaśnej śmietany. Aby do tego nie doszło, zapraw śmietanę odrobiną gorącej zupy, a potem powoli wlewaj do garnka, cały czas mieszając.  

Co jeszcze możesz zrobić, aby poprawić smak zupy ogórkowej? Spróbuj przed dodaniem startych ogórków podsmażyć je nieco na patelni. Pozwoli to wydobyć z nich więcej aromatu.   

Zobacz też:

Placuszki z borówkami są puszyste, jak chmurka. Wystarczy jedna rzecz, by nie opadały

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa