Reklama
Reklama

Od wielu lat robię mak samodzielnie. Makowiec z taką masą jest nie do podrobienia

Domowy mak jest sto razy lepszy od tego kupnego. Wychodzi niezwykle aksamitny z wyczuwalnym lekko orzechowym, głębokim smakiem. Właśnie dlatego robię go samodzielnie od wielu lat, zwłaszcza przed świętami Bożego Narodzenia, które nie mogą obejść się bez makowca. Sprawdź, jak poprawnie parzyć ziarenka, żeby masa makowa nie była zbyt gorzka.

Dzięki domowej masie makowej możemy upiec najlepszego makowca pod słońcem pod warunkiem, że odpowiednio zaparzymy ziarenka. Według tradycyjnej metody używamy do tego zwykłej wody, jednak osobiście wybieram inny płyn gwarantujący brak goryczki. 

W czym najlepiej parzyć mak?

Warto wiedzieć, że smak maku jest naturalnie gorzki, ale można w łatwy sposób go zneutralizować. Parzenie w wodzie nie przynosi oczekiwanych rezultatów, co więcej - czasem pogłębia goryczkę. 

Właśnie dlatego najlepiej parzyć mak w...mleku. Dzięki niemu stanie się łagodniejszy, kremowy i zyska delikatny smak z wyczuwalną, słodką nutą. Ponadto sprawi, że domowa masa makowa będzie bardziej aksamitna ze względu na połączenie tłuszczu z ziarnami. 

Mleko wspaniale podkreśli smak dodatków do maku, tj. miód, wanilia, skórka z pomarańczy. Z kolei masa makowa nieco zmieni swój kolor na jaśniejszy, według mnie - bardziej apetyczny. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Napoleonka w kwadrans — przepis, składniki, sposób przygotowania

Jak parzyć mak? Przepis na domową masę makową

Składniki na 1 kg domowej masy makowej:

  • 250 g ziaren niebieskiego maku;
  • 300-350 ml mleka.

Przygotowanie:

Na początek wsypuję mak na sitko i przelewam go wrzątkiem, żeby pozbyć się z niego pyłu i innych zanieczyszczeń. Dopiero potem zalewam ziarna gorącym, lecz nie wrzącym mlekiem - muszą być całkowicie w nim zanurzone. Następnie przykrywam garnek i odstawiam naczynie na 30-40 minut. 

Gdy mak napęcznieje, to wtedy mielę go 2 razy za pomocą maszynki z drobnym sitkiem. Zyskuję aksamitną, domową masę makową. Na koniec można wzbogacić ją dodatkami, tj. miód, skórka z pomarańczy, cukier, bakalie, orzechy czy białko jajka - w zależności od danego przepisu. 

Do czego użyć domowej masy makowej? Na makowiec i nie tylko

Jak wiadomo, domową masę makową zazwyczaj przygotowuje się przed świętami Bożego Narodzenia. Wypełniamy nią zwijanego makowca albo takiego na biszkoptowym spodzie, który wspaniale komponuje się z kremem budyniowym albo waniliowym. 

Na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć seromakowca, który łączy w sobie dwa ciasta - jak sama nazwa wskazuje, sernik i makowiec. 

Na święta przygotowuję również zapomnianą przez wielu kutię. Wówczas mak wzbogacam o pszenicę, miód i bakalie

Domową masę makową można wykorzystywać na co dzień np. do naleśników, rogali czy bułek drożdżowych. Polecam też używanie jej w różnych tartach. 

Zobacz też:

Nie musisz usuwać ości z karpia. Zrób to, a "wyjdą same"

Pierogi z kapustą siostry Anastazji są bezkonkurencyjne. Z wigilijnego stołu znikają pierwsze

Te śledzie będą gwiazdą świątecznego stołu. Sekretem ten jeden dodatek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta