Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Ultrazdrowe, a Polacy nie jedzą
Czy chipsy mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. Wcale nie chodzi o smażone plastry ziemniaków, a o chrupiące kawałki miąższu z pewnego owocu, które nie tylko wspaniale smakują, ale przede wszystkim wykazują liczne właściwości zdrowotne. Mogą być świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Sprawdź, o czym mowa.
Pewna indyjska roślina wydaje największe jadalne owoce, które mogą ważyć nawet 30 kg. W ich wnętrzu znajdziemy nasiona otoczone żółtawym miąższem. To właśnie z niego robi się ultrazdrowe chipsy o nutach bananowych i ananasowych. Mało kto o nich słyszał, a szkoda.
Słodycze i tradycyjne chipsy w postaci smażonych plastrów ziemniaków można zastąpić zdrowymi, suszonymi chipsami z chlebowca, nazywanego też drzewem bochenkowym, chlebowym, jackfruitem albo dżakfrutem. Ta roślina jest spokrewniona z figowcem i morwą.
Tak jak wspomniano, suszone chipsy powstają z jej miąższu. Są chrupiące, smaczne, pełne wartości odżywczych i naturalnej słodyczy.
Ta przekąska zawiera mały dodatek oleju, bo tylko 1%. W 100 g tego produktu jest 439 kcal. Znajdziemy w nim 60 g naturalnych cukrów, prawie 10 g błonnika i 4,5 g białka. Taka ilość tych dwóch ostatnich składników sprawia, że chipsy z chlebowca są syte.
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy również miękkie plastry z dżakfruta o mniejszej kaloryczności - mają 350 kcal, jednak zawierają więcej naturalnych cukrów, bo aż 80 g.
Najlepszym wyborem będą więc niesłodzone owoce. Polecamy dziennie zjadanie 20-30 g tego produktu. Wówczas dostarczymy 88-132 kcal, 15-20 g cukru.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jaka ryba jest najzdrowsza? Dietetyk Michał Wrzosek nie wskazał na karpia
Chipsy z chlebowca obfitują w cenne składniki mające pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. O jakich mowa? Oto lista:
- witaminy z grupy B;
- minerały, tj. potas, wapń żelazo;
- błonnik;
- barwniki karotenowe i flawanony będące antyoksydantami należącymi do polifenoli.
Chipsy z chlebowca zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Mogą zatem spowolnić proces starzenia organizmu i ochronić go przed różnymi chorobami.
Dżakfrut pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi ze względu na potas w składzie. Z kolei duża ilość błonnika poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza trawienie oraz może obniżyć poziom "złego cholesterolu".
Kto powinien jeść chipsy z chlebowca? Są dedykowane osobom dbającym o linię, które chcą zastąpić tradycyjne chipsy ziemniaczane i słodycze. Sprawdzą się również w przypadku wegan i wegetarian - mogą być wspaniałym uzupełnieniem diety roślinnej. Polecamy je zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Te chrupiące kawałki miąższu musimy jednak spożywać w rozsądnych ilościach ze względu na dużą kaloryczność i cukier w składzie. Tak jak wspomniano wcześniej - wystarczy 20-30 g na dzień. Osoby z cukrzycą i chorobami metabolicznymi powinny znacznie je ograniczać.
Zobacz też:
Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie
"Adwentowe racuchy" robię nie tylko w piątek. Moja rodzina je uwielbia
Ma mało ości i nie śmierdzi tranem. Ta ryba powinna królować na świątecznym stole