Reklama
Reklama

Obłędnie wygląda i zawsze się udaje. Ten sernik to na święta pewniak w moim domu

Inspiracji na świąteczne ciasta nigdy za wiele. Jeśli chcesz zachwycić domowników i gości nie tylko smakiem, lecz także wyglądem, koniecznie przygotuj ten sernik. W moim domu to absolutny hit świątecznego stołu — zawsze się udaje i oczarowuje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj przepis i przygotuj go na tegoroczne Boże Narodzenie.

Niektóre ciasta szczególnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia i z pewnością należy do nich makowiec, piernik, a także sernik. Ten ostatni to klasyka gatunku, która może być podawana na rozmaite sposoby, przez co nigdy się nie nudzi. W tym roku pokuś się o upieczenie sernika mozaiki, który na stałe zagości w twoim świątecznym menu. U mnie od lat ma grono wiernych miłośników, którzy co roku dopytują, czy na pewno pojawi się na stole. Wcale im się nie dziwię, bo zawsze wychodzi obłędnie smaczny. 

Sernik na święta — w tym roku przygotuj taką wersję  

Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia. Delikatny i kremowy zachwyca nawet najbardziej delikatne podniebienia. Jedną z propozycji podania tego ciasta, jest nieco urozmaicona forma nazwana „mozaiką". To ciasto słynące z połączenia klasycznej, pieczonej masy serowej z kakaowymi wstawkami.  

Dzięki temu sernik zyskuje nie tylko urozmaicony smak, ale i ciekawy wygląd, który pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Po przekrojeniu demonstruje się niezwykle atrakcyjnie i zachęca do skosztowania nawet największych niejadków. 

To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje, dlatego jest dobrą propozycją do przygotowania w tym nieco stresującym czasie pełnym gonitwy i wielu zadań. Prosty i zarazem klasyczny, z czekoladowym akcentem łączy tradycję z nowoczesnością, a przy tym jest łatwy do upieczenia i pokrojenia. Nie pęka i nie opada, jeśli zadba się o kilka szczegółów.  

Zobacz także: Wykorzystaj sezon na te owoce. Zrób ciasto, które zachwyci całą rodzinę

Sernik mozaika — tak upieczesz go krok po kroku  

Sernik na święta może przybrać formę mozaiki, nie tylko z wyglądu, ale i smaku. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i można go upiec dzień wcześniej, wtedy smakuje jeszcze lepiej. Do upieczenia sernika mozaiki potrzebujesz:  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej 
  • 350 g masła 1 szklanka cukru  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki cukru waniliowego  
  • 3 łyżki kakao 
  • Szczypta soli  

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg sera 3-krotnie mielonego  
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru  
  • 2 łyżki cukru waniliowego  
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego  
  • 5 jaj szczypta soli  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od przyrządzenia ciasta. Przesiej mąkę na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, cukry oraz sól. Wszystko posiekaj nożem, po czym dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć, aby składniki się połączyły. Obie te części ponownie podziel na połówki, by łącznie mieć 4 kawałki ciasta. Owiń je folią spożywczą i włóż na około godzinę do lodówki.  

Przejdź do przygotowań masy serowej. Białka oddziel od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z zwykłym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W dużej misce wyłóż trzykrotnie zmielony ser i pianę z żółtek. Miksuj do połączenia się składników. Dodaj przestudzone masło i dalej miksuj. Następnie dorzuć proszek budyniowy, a na koniec ubitą pianę z białek. Całość wymieszaj drewnianą łyżką.  

Na wyłożoną papierem blaszkę wyjmij jedną część ciemnego ciasta i jasnego. Ułóż w blasze łatki z obu ciast, tworząc spód. Wylej na niego masę serową, na której ponownie ułóż ciasto z łatek białych i czarnych. Gotowe ciasto wsadź do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika z włączoną funkcją góra-dół. Piecz około 65 minut, po czym pozostaw sernik na kolejne 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  

Zobacz też:

Zapomnij o powidłach. Świąteczny piernik z tym nadzieniem smakuje luksusowo

Przed smażeniem karpia łączę te 2 tłuszcze. Ryba smakuje jak złoto

Opadający sernik to już przeszłość. Babcia zdradziła mi, jak temu zapobiec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: święta | przepisy | ciasta