Reklama
Reklama

Obłędnie smaczny sos do kopytek. Zrobisz go w 15 minut, a z talerza zniknie w kilka sekund

Kto powiedział, że dobry przepis na smaczny sos do kopytek musi być skomplikowany? Proste receptury są z reguły najlepsze, dlatego następnym razem koniecznie przygotuj go według wskazówek ze starej książki kucharskiej. Aby stworzyć coś naprawdę pysznego, potrzebujesz tylko 15 minut wolnego czasu i sześć składników z lodówki.

Kopytka to danie, którym chętnie zajada się większość Polaków. Są obłędnie smaczne i bardzo tanie, ponieważ możesz przygotować je z ziemniaków, które zostały ci po wczorajszym obiedzie. Możesz jeść je na sucho, ale o wiele lepsze są kopytka polane kremowym i smacznym sosem - mięsnym lub pieczarkowym. 

W obu wersjach naprawdę są równie pyszne, jednak ta druga wydaje się mniej oklepana i bardziej uniwersalna, gdyż mogą skosztować ich również osoby na diecie wegetariańskiej. Przedstawiamy więc prosty babciny przepis na najsmaczniejszy sos pieczarkowy do kopytek.

Najlepszy sos do kopytek ze starej książki kucharskiej. Wystarczy sześć składników

Marzysz o kopytkach jak u mamy? Jednym z sekretów wyjątkowego smaku tego popularnego dania jest sos pieczarkowy, który stanowi idealne uzupełnienie potrawy. Jego bazę stanowią oczywiście grzyby, ale poza nimi warto zaopatrzyć się również w inne produkty niezbędne do jego przygotowania. 

Składniki na sos pieczarkowy do kopytek:

  • pieczarki - około 600 g
  • cebule szalotki - 3 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • śmietana kwaśna - 1 opakowanie
  • starty parmezan - 3 łyżki
  • przyprawy - sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

Może cię zainteresować: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach

Prosty przepis na najlepszy sos pieczarkowy do kopytek. Jest obłędnie smaczny

Przygotowanie sosu pieczarkowego do kopytek zacznij od wyczyszczenia i pokrojenia grzybów w kostkę. Cebulę i czosnek również drobno posiekaj, a gdy to zrobisz, rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim cebulę. Później dorzuć pokrojone pieczarki i smaż je na średnim ogniu. 

Kiedy grzyby podsmażą się, dopraw je przyprawami, wymieszaj i duś przez 5-6 minut, a później dodaj 1 szklankę śmietany i zmniejsz ogień na palniku. Na koniec dorzuć tymianek i gałkę muszkatołową i trzymaj tak jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu. 

Nie martw się, jeśli nie masz w domu kwaśnej śmietany, bo możesz wykorzystać również słodką. Wtedy jednak sos pieczarkowy będzie rzadszy, nieco jaśniejszy i prawdopodobnie będziesz musiała dodać do niego więcej soli, aby nieco podkręcić jego smak.

Zobacz też:

Szykujesz w weekend imprezę? Te przekąski imprezowe zrobisz w mig

Przepis na ekspresowe ciasto sypane. Idealne dla niezapowiedzianych gości

Włoski deser w wersji z truskawkami. Prosty przepis na truskawkowe tiramisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy