Nigdy nie dodawaj tego składnika do kopytek. Wyjdą twarde i pozbawione smaku
Kopytka to ukochana potrawa naszego dzieciństwa. W każdym domu smakują nieco inaczej. Najważniejsze jest jednak, by nie były twarde. O tym decyduje jeden składnik. Niektórzy nie mogą sobie wyobrazić bez niego ciasta na kopytka. Nie ma czego się bać, ten przepis jest wypróbowany przez nasze babcie.
Kopytka to danie, które rzadko kiedy nam się nudzi. Wynika to z wielu sposobów na ich podanie. Mogą być dodatkiem do sosów mięsnych i grzybowych. Sprawdzą się też na słodko, z masłem lub śmietaną i cukrem. Latem i jesienią podawać je z sezonowymi owocami. Dla wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni przysmakiem będą ziemniaczane kluski podawane ze smażonym boczkiem i cebulą.
Większość z nas stosuje tradycyjny przepis na kopytka. Zawiera on ugotowane ziemniaki, mąkę pszenną, jajko i sól. Gdy ugotowane kluski są twarde, winą za to obarczamy zbyt dużą ilość mąki.
Mało kto jednak wie, że jeden składnik w tym przepisie może sprawić, że kopytka nie będą miękkie. Chodzi to o jajko, które ma właściwości sklejające. Czasem jednak może zadziałać zbijająco i wtedy kluski ziemniaczane wyjdą twarde. Warto tradycyjne jajko zastąpić innym składnikiem. W tej roli sprawdzi się mąka ziemniaczana.
Czytaj też: Nietypowe gołąbki, które pokochasz od pierwszego kęsa. Robi je uczestniczka Master Chefa
Mąka ziemniaczana, podobnie jak jajko ma właściwości sklejające. Można więc z powodzeniem zamienić te dwa produkty. Ważne są jednak proporcje. Oto sprawdzony przepis na kopytka bez jajek:
- 1 kg ziemniaków;
- 200 g mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- łyżeczka soli.
Przepis na kopytka bez jajek nie różni się wiele od tego tradycyjnego. Najpierw ugotuj ziemniaki i przepuść je przez praskę. Następnie dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć ciasto na gładką masę. Zwijaj ciasto w wałki, spłaszcz je dłonią i odkrawaj kopytka o grubości około 2 cm. Wrzucaj kluski do wrzącej, osolonej wody partiami. Jeśli wrzucisz wszystkie na raz, kopytka się ze sobą posklejają. Od wypłynięcia kluski powinny gotować się jeszcze przez minutę.
Ugotowane kopytka wyciągaj cedzakiem i układaj jedną warstwą na talerzach. Kluski nie powinny się ze sobą stykać, aby się nie posklejały. Aby osiągnąć efekt jeszcze większej delikatności, wodę do gotowania kopytek wymieszaj pół na pół z mlekiem.
Zobacz też:
Do ciasta na uszka i pierogi używaj takiej wody. Będą rozpływać się w ustach
Nikt nie je twoich krokietów? Zrób ten farsz, a nawet dzieci wezmą dokładkę
Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią