Reklama
Reklama

​Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Zrobisz z nich doskonałą przekąskę

Pomarańcze to z pewnością jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Wykorzystujemy je do przygotowania pysznego soku, ale także jako smakowity dodatek do owsianek czy sałatek. Najczęściej skórki lądują w śmietniku i to jest duży błąd. Poznaj sposób na przygotowanie pysznej skórki pomarańczowej na deser.

Skórka pomarańczowa na deser — składniki

Większość osób kojarzy skórkę pomarańczową jako dodatek do świątecznych ciast i wypieków. Można z niej również przygotować pyszną przekąskę na co dzień. Co więcej, do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Jeśli chcesz przygotować skórkę pomarańczową na deser, będziesz potrzebować:

  • pomarańcze,
  • cukier.

Jeśli lubisz przyprawy korzenne, możesz do tego przepisu dodać szczyptę cynamonu, goździków lub kardamonu, a nawet ulubioną mieszankę korzenną.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych deserów na świecie. Jest pyszny i wspiera odchudzanie

Jak przygotować skórkę pomarańczową na deser?

W pierwszej kolejności dokładnie wyszoruj i sparz pomarańcze. Chodzi o to, by pozbyć się stężonych konserwantów. Co prawda nie przenikają one do środka, ale jeśli chcesz zjeść skórkę, musisz się ich pozbyć. Następnie możesz wycisnąć sok z owoców lub je obrać. Skórkę pokrój w spore paski, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw w ciemne miejsce na około 6 godzin. Po tym czasie odcedź skórki, ponownie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź i wystudź skórki pomarańczowe.

Sprawdź również: Nazywają go polskim kawiorem. Jest zdrowy i tani, a mało kto go jada

Ostudzone skórki pomarańczowe ponownie zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Ponownie odcedź i wystudź, Wystudzone pomarańcze musisz zważyć. Cukru i wody odważ tyle samo, co skórki. Do rondla z grubym dnem lub głębokiej patelni wlej wodę i ją zagotuj. Dosyp cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, do wrzącego syropu wrzuć skórkę pomarańczową. Gotuj do momentu, aż cukier kompletnie się zredukuje. Skórki pomarańczy pokryte syropem wyłóż na papier do pieczenia i posyp ulubioną przyprawą. Smacznego!

Zobacz też:

Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm

Zamiast mąki do panierowania schabowych użyj tego. Będą soczyste i chrupiące

Gotujesz makaron w ten sposób? Włoscy kucharze nie mogą na to patrzeć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przekąski | przepisy