Reklama
Reklama

​Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Zrobisz z nich doskonałą przekąskę

Pomarańcze to z pewnością jedne z najpopularniejszych cytrusów w Polsce. Wykorzystujemy je do przygotowania pysznego soku, ale także jako smakowity dodatek do owsianek czy sałatek. Najczęściej skórki lądują w śmietniku i to jest duży błąd. Poznaj sposób na przygotowanie pysznej skórki pomarańczowej na deser.

Skórka pomarańczowa na deser — składniki

Większość osób kojarzy skórkę pomarańczową jako dodatek do świątecznych ciast i wypieków. Można z niej również przygotować pyszną przekąskę na co dzień. Co więcej, do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki, które znajdziemy w praktycznie każdej kuchni. Jeśli chcesz przygotować skórkę pomarańczową na deser, będziesz potrzebować:

  • pomarańcze,
  • cukier.

Jeśli lubisz przyprawy korzenne, możesz do tego przepisu dodać szczyptę cynamonu, goździków lub kardamonu, a nawet ulubioną mieszankę korzenną.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych deserów na świecie. Jest pyszny i wspiera odchudzanie

Jak przygotować skórkę pomarańczową na deser?

W pierwszej kolejności dokładnie wyszoruj i sparz pomarańcze. Chodzi o to, by pozbyć się stężonych konserwantów. Co prawda nie przenikają one do środka, ale jeśli chcesz zjeść skórkę, musisz się ich pozbyć. Następnie możesz wycisnąć sok z owoców lub je obrać. Skórkę pokrój w spore paski, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw w ciemne miejsce na około 6 godzin. Po tym czasie odcedź skórki, ponownie zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź i wystudź skórki pomarańczowe.

Sprawdź również: Nazywają go polskim kawiorem. Jest zdrowy i tani, a mało kto go jada

Ostudzone skórki pomarańczowe ponownie zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Ponownie odcedź i wystudź, Wystudzone pomarańcze musisz zważyć. Cukru i wody odważ tyle samo, co skórki. Do rondla z grubym dnem lub głębokiej patelni wlej wodę i ją zagotuj. Dosyp cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, do wrzącego syropu wrzuć skórkę pomarańczową. Gotuj do momentu, aż cukier kompletnie się zredukuje. Skórki pomarańczy pokryte syropem wyłóż na papier do pieczenia i posyp ulubioną przyprawą. Smacznego!

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przekąski | przepisy