Nie tylko zupa grzybowa. W sezonie choć raz zrób ten obiad, a rodzina oszaleje z zachwytu
Chcąc wykorzystać w pełni sezon na grzyby, warto przygotować coś innego niż klasyczną zupę czy sos. Możemy bowiem zrobić pyszny obiad dla całej rodziny, który jest tani, prosty i szybki do ugotowania. Mowa o kotletach z grzybów. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, aby zachwycały swoim smakiem.
Po grzybobraniu szukamy pomysłów na to, co zrobić z zebranymi okazami. Chcąc przygotować coś innego niż zwykle, warto zainspirować się przepisem na pyszne kotlety z grzybów. To łatwy do zrobienia obiad, który szybko zniknie z talerzy, bowiem kotleciki te są pyszne, soczyste i aromatyczne. Sprawdź, jak je zrobić.
Warto korzystać z sezonu grzybowego i przygotować coś, co pokocha cała rodzina i stanie się to stałym obiadem w naszym domu. Zamiast po raz kolejny robić zupę grzybową, możemy wypróbować przepis na pyszne kotlety z grzybów. Są one łatwe do zrobienia i niezwykle smaczne.
Kotlety te mają głęboki smak oraz świetną konsystencję. To doskonała alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nawet zagorzali fani schabowego docenią ich smak oraz konsystencję. To tani, prosty i sezonowy pomysł na obiad.
Kotlety grzybowe możemy przygotować z jednego rodzaju grzybów lub zrobić mieszankę. W ten sposób uzyskamy pełniejszy smak i aromat, więc warto ze sobą połączyć np. świeże borowiki, maślaki oraz podgrzybki.
Do tego przepisu będziemy potrzebowali 0,5 kilograma świeżych grzybów. Oprócz tego musimy wyposażyć się w:
- 2 bułki,
- 2 jajka,
- 1 cebulę,
- 60 g bułki tartej,
- 100 g oleju roślinnego,
- sól,
- pieprz.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Przyrządzenie smacznego obiadu z grzybów nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie grzybów. Następnie gotujemy je, aż będą miękkie, przecedzamy i drobno siekamy.
Bułki namaczamy w wodzie, odciskamy je i łączymy z grzybami. Dodajemy do tego jajka i posiekaną drobno cebulę. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Chcąc wzbogacić smak, możemy do niej dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Formujemy z masy podłużne kotleciki, które należy obtoczyć w rozbitym i roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce. Nasze kotlety smażymy na oleju z obu stron, aż będą złociste. Możemy podawać je np. z ziemniakami lub z kaszą. To danie świetnie sprawdzi się także jako przekąska na zimno i możemy je zabrać ze sobą do pracy lub na wakacyjną wycieczkę. Warto je również serwować z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Zobacz też:
To najlepsza mąka na pierogi. Wychodzą elastyczne i delikatne
Żadne małosolne. Ogórki po meksykańsku to mój tajemny przepis
Otula jelita jak kocyk. To bomba witaminowa, lecz w Polsce mało kto go je