Reklama
Reklama

Nie musisz jechać do Włoch na pizzę neapolitańską. Tak zrobisz ją samodzielnie

Pizza neapolitańska to danie pochodzące z południowych Włoch. Będąc tam na wakacjach, grzechem byłoby nie spróbować tego pysznego dania. Przygotowanie pizzy neapolitańskiej w warunkach domowych jest niemal nieosiągalne, jednak stosując pewne zasady, można zbliżyć się do prawdziwej, idealnej wersji.

Pizza neapolitańska znacznie różni się od tej, którą możemy zjeść na co dzień w restauracjach. Dodatki są wysokiej jakości, a ciasto jest przygotowywane na podstawie konkretnych składników. Znaczenie ma również czas jego leżakowania, a także pieczenie w temperaturze 500 stopni Celsjusza

Jak widać, w domowych warunkach niemożliwe jest użycie tak wysokiej temperatury. Możemy jednak nieco zbliżyć się do ideału tej pizzy, jeśli w jej przygotowanie włożymy sporo wysiłku. Poznaj najlepszy przepis na to włoskie danie

Jak zrobić ciasto na pizzę neapolitańską? Sprawdzony przepis

Pizzę neapolitańską nie kroimy na kawałki, jemy ją zatem w całości. To włoskie danie cechuje się cienkim środkiem i wyrośniętymi brzegami

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pizzy neapolitańskiej? Oto lista:

  • 500 g mąki do pizzy typ 00;
  • 350 ml wody źródlanej o temperaturze pokojowej;
  • 1 płaska łyżka soli;
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant.

Robienie ciasta do tej pizzy zaczynamy od wlania wody do miski i wrzucenia drożdży. Następnie całość mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Potem stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto dłonią. Na koniec dosypujemy sól, ponownie mieszamy i tak przygotowane ciasto wkładamy do pojemnika, który zamykamy i odkładamy na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Przepis na truskawkowe tiramisu - pyszne ciasto bez pieczenia

Przepis na pizzę neapolitańską - wyrabianie ciasta, dodatki i pieczenie

Po 24 godzinach wyjmujemy ciasto do pizzy neapolitańskiej z pojemnika i kładziemy je na stolnicy posypanej mąką. Układamy masę w kopertę, czyli każdy brzeg naciągamy ku środkowi

Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich ponownie rozciągamy. Następnie kule przekładamy do pojemnika i zostawiamy je na 3 godziny, żeby wyrosły. W tym czasie możemy zrobić sos pomidorowy i pokroić mozzarellę

Gdy ciasto już wyrosło, to wyjmujemy je z pojemnika i znowu rozciągamy każdą kulę tak, aby całe powietrze szło w jej brzegi. Pamiętajmy, aby średnica pizzy nie przekraczała 30 cm. 

Po uformowaniu ciasta smarujemy je sosem pomidorowym i kładziemy mozzarelle, a także inne, ulubione dodatki. Tak przygotowaną pizzę neapolitańską pieczemy w piekarniku na najwyższej półce w maksymalnej temperaturze przez około 4-5 minut

Zobacz też:

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy