Reklama
Reklama

Klasyczne włoskie danie w nowej odsłonie. Takiej lasagne jeszcze nie jadłeś

​Lasagne to klasyczna włoska potrawa i ulubione danie kota Garfielda. Ten pyszny, makaronowy przekładaniec okazuje się rewelacyjną propozycją na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na fantastyczną lasagne w nowej, bezmięsnej odsłonie. Gdy jej spróbujesz, zagości w twoim obiadowym jadłospisie na bardzo długo.

Klasyczna wersja lasagne składa się najczęściej z mielonego mięsa, sosu pomidorowego, beszamelu oraz sera. Okazuje się jednak, że te włoskie danie ma całe mnóstwo rozmaitych wariantów. Sprawdź przepis na lasagne z fetą, szpinakiem i dynią, która zachwyci każdego. 

Składniki na lasagne z fetą, szpinakiem i dynią

Przed gotowaniem należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Są dostępne w niemal każdym sklepie. Do przygotowania lasagne w nowej odsłonie będziesz potrzebować: 

  • 200 g sera feta; 
  • 150 g szpinaku baby; 
  • 1 średniej wielkości marchwi; 
  • 1 dyni piżmowej; 
  • 100 g makaronu lasagne; 
  • 500 ml mleka; 
  • 3 łyżek mąki pszennej; 
  • 60 g masła; 
  • 90 g sera gouda; 
  • ćwierć łyżeczki soli; 
  • ćwierć łyżeczki pieprzu; 
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich;
  • bazylii do ozdoby.

Sposób przygotowania lasagne z fetą, szpinakiem i marchewką

Przygotowania należy rozpocząć od obrania dyni i pokrojenia jej na cienkie plastry. Następnie należy przełożyć je do miski, doprawić ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszać. 

Następnym krokiem jest sos beszamelowy. Trzeba rozpuścić masło w rondelku na małym ogniu, po czym dodać mąkę i energicznie mieszać całość za pomocą rózgi. Po chwili, gdy składniki się zespolą, trzeba stopniowo wlewać mleko do momentu, aż powstanie sos o konsystencji kisielu. Całość należy doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Dalej trzeba przygotować pozostałe składniki. Ser feta należy pociąć w podłużne paski, szpinak baby umyć pod letnią wodą, a marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.

W końcu możemy zabrać się za formowanie lasagne. Niewielką część sosu beszamelowego należy rozmieścić w formie do pieczenia. Następnie trzeba rozłożyć plasterki dyni, szpinak, startą marchewkę, ser feta i płatki makaronu do lasagne. 

Kolejne warstwy należy układać analogicznie, rozpoczynając od sosu beszamelowego i kończąc na makaronie do lasagne oraz jeszcze jednej, dodatkowej warstwie sosu na sam wierzch. Całość trzeba posypać startym serem gouda. Formę z przekładańcem należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 30-35 minut. Po upieczeniu lasagne jest gotowa do serwowania – możesz ją dodatkowo przyozdobić listkami bazylii.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | warzywa