Klasyczne włoskie danie w nowej odsłonie. Takiej lasagne jeszcze nie jadłeś
Lasagne to klasyczna włoska potrawa i ulubione danie kota Garfielda. Ten pyszny, makaronowy przekładaniec okazuje się rewelacyjną propozycją na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na fantastyczną lasagne w nowej, bezmięsnej odsłonie. Gdy jej spróbujesz, zagości w twoim obiadowym jadłospisie na bardzo długo.
Klasyczna wersja lasagne składa się najczęściej z mielonego mięsa, sosu pomidorowego, beszamelu oraz sera. Okazuje się jednak, że te włoskie danie ma całe mnóstwo rozmaitych wariantów. Sprawdź przepis na lasagne z fetą, szpinakiem i dynią, która zachwyci każdego.
Przed gotowaniem należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Są dostępne w niemal każdym sklepie. Do przygotowania lasagne w nowej odsłonie będziesz potrzebować:
- 200 g sera feta;
- 150 g szpinaku baby;
- 1 średniej wielkości marchwi;
- 1 dyni piżmowej;
- 100 g makaronu lasagne;
- 500 ml mleka;
- 3 łyżek mąki pszennej;
- 60 g masła;
- 90 g sera gouda;
- ćwierć łyżeczki soli;
- ćwierć łyżeczki pieprzu;
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej;
- pół łyżeczki ziół prowansalskich;
- bazylii do ozdoby.
Przygotowania należy rozpocząć od obrania dyni i pokrojenia jej na cienkie plastry. Następnie należy przełożyć je do miski, doprawić ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszać.
Następnym krokiem jest sos beszamelowy. Trzeba rozpuścić masło w rondelku na małym ogniu, po czym dodać mąkę i energicznie mieszać całość za pomocą rózgi. Po chwili, gdy składniki się zespolą, trzeba stopniowo wlewać mleko do momentu, aż powstanie sos o konsystencji kisielu. Całość należy doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dalej trzeba przygotować pozostałe składniki. Ser feta należy pociąć w podłużne paski, szpinak baby umyć pod letnią wodą, a marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
W końcu możemy zabrać się za formowanie lasagne. Niewielką część sosu beszamelowego należy rozmieścić w formie do pieczenia. Następnie trzeba rozłożyć plasterki dyni, szpinak, startą marchewkę, ser feta i płatki makaronu do lasagne.
Kolejne warstwy należy układać analogicznie, rozpoczynając od sosu beszamelowego i kończąc na makaronie do lasagne oraz jeszcze jednej, dodatkowej warstwie sosu na sam wierzch. Całość trzeba posypać startym serem gouda. Formę z przekładańcem należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 30-35 minut. Po upieczeniu lasagne jest gotowa do serwowania – możesz ją dodatkowo przyozdobić listkami bazylii.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki