Reklama
Reklama

Klasyczne włoskie danie w nowej odsłonie. Takiej lasagne jeszcze nie jadłeś

​Lasagne to klasyczna włoska potrawa i ulubione danie kota Garfielda. Ten pyszny, makaronowy przekładaniec okazuje się rewelacyjną propozycją na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na fantastyczną lasagne w nowej, bezmięsnej odsłonie. Gdy jej spróbujesz, zagości w twoim obiadowym jadłospisie na bardzo długo.

Klasyczna wersja lasagne składa się najczęściej z mielonego mięsa, sosu pomidorowego, beszamelu oraz sera. Okazuje się jednak, że te włoskie danie ma całe mnóstwo rozmaitych wariantów. Sprawdź przepis na lasagne z fetą, szpinakiem i dynią, która zachwyci każdego. 

Składniki na lasagne z fetą, szpinakiem i dynią

Przed gotowaniem należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Są dostępne w niemal każdym sklepie. Do przygotowania lasagne w nowej odsłonie będziesz potrzebować: 

  • 200 g sera feta; 
  • 150 g szpinaku baby; 
  • 1 średniej wielkości marchwi; 
  • 1 dyni piżmowej; 
  • 100 g makaronu lasagne; 
  • 500 ml mleka; 
  • 3 łyżek mąki pszennej; 
  • 60 g masła; 
  • 90 g sera gouda; 
  • ćwierć łyżeczki soli; 
  • ćwierć łyżeczki pieprzu; 
  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich;
  • bazylii do ozdoby.

Sposób przygotowania lasagne z fetą, szpinakiem i marchewką

Przygotowania należy rozpocząć od obrania dyni i pokrojenia jej na cienkie plastry. Następnie należy przełożyć je do miski, doprawić ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszać. 

Następnym krokiem jest sos beszamelowy. Trzeba rozpuścić masło w rondelku na małym ogniu, po czym dodać mąkę i energicznie mieszać całość za pomocą rózgi. Po chwili, gdy składniki się zespolą, trzeba stopniowo wlewać mleko do momentu, aż powstanie sos o konsystencji kisielu. Całość należy doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Dalej trzeba przygotować pozostałe składniki. Ser feta należy pociąć w podłużne paski, szpinak baby umyć pod letnią wodą, a marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.

W końcu możemy zabrać się za formowanie lasagne. Niewielką część sosu beszamelowego należy rozmieścić w formie do pieczenia. Następnie trzeba rozłożyć plasterki dyni, szpinak, startą marchewkę, ser feta i płatki makaronu do lasagne. 

Kolejne warstwy należy układać analogicznie, rozpoczynając od sosu beszamelowego i kończąc na makaronie do lasagne oraz jeszcze jednej, dodatkowej warstwie sosu na sam wierzch. Całość trzeba posypać startym serem gouda. Formę z przekładańcem należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 30-35 minut. Po upieczeniu lasagne jest gotowa do serwowania – możesz ją dodatkowo przyozdobić listkami bazylii.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | warzywa