Reklama
Reklama

​Nazywają go "płynnym złotem". Pij regularnie, a skóra i stawy ci podziękują

Nie zawsze jedynym ratunkiem dla naszego zdrowia będą drogie kuracje i zaawansowane suplementy. W niektórych przypadkach wystarczy przygotowanie "płynnego złota" we własnej kuchni, które zbawiennie wpłynie na skórę i stawy. Poznaj przepis na niezwykle zdrowy domowy rosół kolagenowy z kilku prostych składników.

Czym jest kolagen i jaki ma wpływ na nasz organizm?

Kolagen to białko występujące w organizmach zwierzęcych, w tym także u ludzi. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej, która odgrywa kluczową rolę w budowie skóry, kości, ścięgien, więzadeł i innych struktur. Jest również popularnym składnikiem suplementów diety oraz kosmetyków ze względu na swoje potencjalne korzyści dla zdrowia skóry i stawów.

Sprawdź również: Myjesz truskawki w ten sposób? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

Wszystko ze względu na to, że dzięki niemu możemy utrzymać elastyczność i wytrzymałość skóry, stawów, włosów czy paznokci. Utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu pozwoli także poprawić zdrowie skóry, zredukować zmarszczki, zwiększyć elastyczność stawów oraz poprawić strukturę włosów czy paznokci. Wpływa także na proces gojenia się ran.

Jak przygotować własny rosół kolagenowy?

Bazą rosołu kolagenowego są kości. Możesz wykorzystać cielęce, wieprzowe lub wołowe. Oprócz nich będziesz potrzebować jeszcze:

  • 1 kg kurzych łapek lub szyjek,
  • 1 seler,
  • 2 kg kości,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 pietruszki,
  • 3,5 kg podrobów drobiowych,
  • 3-4 marchewki,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie.

Zacznij od umycia kości i podrobów, a następnie umieść je w garnku z trzema litrami wody. Dolej ocet jabłkowy i całość gotuj na małym ogniu przez cztery godziny. W międzyczasie umyj i obierz selera pietruszkę oraz marchew. Po tym czasie dodaj do wywaru i gotuj przez następne dwie godziny. Rosół doprawiamy, gdy warzywa będą miękkie. Po upłynięciu czasu gotowania odstawiamy wywar do wystygnięcia, a następnie odcedzamy kości i możemy już pić.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | przepisy | zupa | zdrowe żywienie